20 mei 2022 4 min

NVKL stond afgelopen week op de VSK-beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Samen met tien lidbedrijven verwelkomden we bezoekers op het NVKL Paviljoen om ze mee te nemen in de wereld van de koude- en klimaattechniek. Per dag stond er een thema centraal. De dinsdag stond in het teken van onderwijs en arbeidsmarkt, op woensdag werd de koeltrofee uitgereikt tijdens de themadag innovatie en inspiratie, op donderdag ging het in diverse programmaonderdelen over kwaliteit en veiligheid en op vrijdag stonden de vrouwen in de techniek in de spotlight. Om belangstellenden naar het Paviljoen te trekken, werden er diverse activiteiten op de stand georganiseerd. Zo konden bezoekers meedoen aan een IJsblokken challenge om daarmee een workshop ice-carving voor twee personen te winnen, konden er VR-brillen opgezet worden om een kijkje te nemen in de wereld van de koeltechniek en werd het koeltechnische proces aan de hand van demo-units geïllustreerd. Ook werd iedere dag een Duurzaam Koelen Route langs de stands van onze lidbedrijven gehouden en werd de kennis van bezoekers over koeltechniek getest via een Klimaatquiz. Tot slot waren de projectmanagers van NVKL ook iedere dag vertegenwoordigd in de diverse theaters op de beurs. Kortom, een volle week met veel hoogtepunten die hieronder per dag terug te lezen zijn. Benieuwd naar de foto’s? Bekijk ze hier!
Terugblik 17 mei: onderwijs & arbeidsmarkt
Op dinsdagochtend vond de aftrap van de VSK-beurs op het NVKL Paviljoen plaats met een ontbijtbuffet. Met een goed gevulde buik gingen zowel het NVKL-team als alle standhouders van onze tien aanwezige lidbedrijven aan de slag om de vragen van bezoekers te beantwoorden. Om extra bezoekers naar het paviljoen te trekken, organiseerde NVKL twee Talks over de instroom van jongeren in de koudetechniek en het binden en boeien van medewerkers. Hier werden Henk Dijksma (Dijksma Koudetechniek), Hans Haring (Wij Techniek), Peter de Bruijn (APAC) en Martijn Verspeek (Verspeek Installatietechniek) voor uitgenodigd. Tijdens de gesprekken werd onder andere ingegaan op het onlangs uitgevoerde onderzoek naar de personeels- en instroombehoefte op de arbeidsmarkt. Ook werd het tekort aan vrouwen in de koudetechniek aangehaald. Tot slot volgde de diploma-uitreiking Post HBO Koudetechniek door Geert Doornbos. Hij overhandigde de diploma’s aan alle afgestudeerden waarna een fotomoment met confetti volgde.
Terugblik 18 mei: innovatie en inspiratie
De woensdag stond in het teken van de uitreiking van de Koeltrofee. De drie genomineerden werden in de ochtend op het paviljoen geïnterviewd. Damiaan van der Heijde (Climatools), Wil van den Kerkhof (Servex) en Simon Slob (Vink Koeltechniek) maakten kans op de wisseltrofee. In de middag was oud-profwielrenner Bram Tankink uitgenodigd om zijn blik op innovatie in de wielrenwereld met de aanwezigen te delen. Hij nam iedereen mee in de verschillende ploegen waar hij voor heeft gereden door telkens een wielrenpak uit te trekken en het publiek zo door de jaren met ups en downs mee te nemen. Uiteindelijk gaf hij het woord aan juryvoorzitter Fons Pennartz, voorzitter van de NVKL-projectgroep KANS. Hij riep Servex uit tot winnaar van de NVKL Koeltrofee. Servex was met recht trots op hun prestatie en toverde hun stand de dag daarna met een spandoek om tot winnaar van de Koeltrofee. Het persbericht met een toelichting op de winnende innovatie tref je hier.
Terugblik 19 mei: kwaliteit en veiligheid
Op donderdag stond het thema kwaliteit en veiligheid op het programma. Op het paviljoen werden zowel in de ochtend als de middag twee NVKL Talks georganiseerd. Tijdens de eerste talk werd ingegaan op het verhogen van waarde door certificering. Marcel van Lieshout (Centraal Register Techniek) en Jan Willem Voshol (IBK) namen de bezoekers mee in dit onderwerp. In de middag werd door Reind Westerveld (Energie Consult Holland) ingegaan op PED bij warmtepompen en airco’s. Via een handige flyer tref je in zes stappen waar je op moet letten bij airco- en warmtepompinstallaties ten aanzien van PED. Ook werd op deze dag een partnership tussen Opleidingscentrum GO° en STEK getekend. Wim den Boer (STEK) en Jenny van de Bovenkamp (Aeres Tech & Opleidingscentrum GO°) plaatsten hun handtekening onder een samenwerking waarbij ze de drempel voor personeel zo laag mogelijk willen houden om zich bij te scholen. Door vanaf nu trainingen en examens in één pakket aan te bieden, kunnen zowel cursisten als bedrijven ontzorgd worden. Lees hier het persbericht over de samenwerkingsovereenkomst tussen Opleidingscentrum GO° en STEK.
Terugblik 20 mei: connect
Op de laatste dag van de beurs zette NVKL alle vrouwen in de techniek in het zonnetje. Zo’n dertig vrouwen deden mee aan het ochtendprogramma op het NVKL Paviljoen waar mannen uitgesloten waren. Zij namen deel aan presentaties van een drietal succesvolle koeltechnische vrouwen; José Komin (IJskoud), Hendrine Kalkman (Frimex) en Jenny van den Bovenkamp (Aeres Tech & Opleidingscentrum GO°). De aanwezige koeltechnische vrouwen konden hun kennis over vrouwen in de koeltechniek testen in een leuke quiz. De nummers één, twee en drie kregen een mooie prijs uitgereikt. Alle vrouwen werden aan het einde van de ochtend in het zonnetje gezet met een leuke groepsfoto en een goedgevulde goodiebag.
Winnaars IJsblokken Challenge!
Tijdens de VSK-beurs konden bezoekers deelnemen aan de IJsblokken Challenge op het NVKL Paviljoen. De vraag luidde: Wat is de COP van de warmtepomp weergegeven in het diagram? Het diagram zat vastgevroren in het blok ijs. De deelnemers met het juiste antwoord maakten kans op een workshop ice-carving voor twee personen!

In totaal gingen 113 bezoekers deze challenge aan. Om de Coëfficiënt of Performance (COP) van de warmtepomp te berekenen, had je de volgende formule nodig: COP = h2 – h3 / h2 – h1

Wanneer je de juiste punten uit de diagram invult, krijg je het volgende antwoord: 570 – 193 / 570 – 520 = 7,54

Uit de deelnemers die 7,54 als antwoord hebben gegeven, is per dag een winnaar geloot. De winnaars van de IJsblokken Challenge 2022 zijn geworden:

Dinsdag: Dirk Linders
Woensdag: Herman Erkens
Donderdag: Jesse van der Kolk
Vrijdag: Henk Kip

Van harte gefeliciteerd met jullie coole prijs! Jullie worden per mail verder geïnformeerd over de details. Alvast heel veel plezier gewenst!
Winnaars Taart van de Zaak!
Gedurende de beurs had NVKL een pot op de informatiedesk van het paviljoen geplaatst. Hier konden bezoekers hun visitekaartje achterlaten of een formulier met gegevens invullen en deze in de pot stoppen. NVKL heeft uiteindelijk willekeurig vijf winnaars getrokken. Eén van onze NVKL-medewerkers komt binnenkort langs om een heerlijke taart voor de hele zaak mee te brengen. Bekijk hieronder of jouw bedrijf de gelukkige is:

Verschuure Koudetechniek
Weber Klimaattechniek
HE Techniek
Omnivent Cooling
BLR-Bimon

NVKL kijkt terug op een geslaagde beursweek en kijkt nu al uit naar de volgende editie!

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?