De subsidieregelingen voor leren en ontwikkelen op een rij!

Soms zie je door de bomen het bos niet meer vanwege de verschillende subsidiemogelijkheden. Er zijn namelijk een aantal subsidieregelingen mogelijk wanneer je je medewerkers binnen de organisatie een opleiding of training laat volgen. NVKL zet daarom de belangrijkste mogelijkheden voor je op een rij:

Vragen?

Heb je vragen over een specifieke subsidie of hoe NVKL jou hierbij kan ondersteunen? Neem dan contact met ons op of download onze handige Factsheet!

Download Factsheet Subsidieregelingen

Wij Techniek Regeling Toekomstbestendige Installatiebranche (RTI)

Deze Wij Techniek Regeling Toekomstbestendige Installatiebranche (RTI) geeft jouw organisatie de mogelijkheid om een grootschalige verandering in de organisatie door te voeren. Je kunt (verder) vernieuwen. De maatschappij heeft behoefte aan ondernemende, innoverende en duurzame bedrijven. Met inventieve, goed opgeleide vakmensen draag je bij aan oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken zoals de energietransitie. Denk aan opleidingen voor Natuurlijke Koudemiddelen, maar ook Warmtepompopleidingen.

Tegemoetkoming RTI

Met een goedgekeurd plan heb je recht op een tegemoetkoming in de kosten voor de ontwikkeling van je medewerkers. Dit zijn de vergoedingen en de bijbehorende maxima:

 • maximaal 50% van de aangevraagde opleidingskosten
 • maximaal € 3.000 per werknemer (=50% van € 6.000 maximaal per werknemer)
 • maximum van 5% bovenop de scholingskosten voor de begeleiding omtrent het uitvoeren van het opleidingsplan
 • maximaal € 50.000 beschikbaar voor 1 organisatie (=50% van maximaal € 100.000 aan scholingskosten).

Indienen is reeds mogelijk

Sinds 1 mei 2024 kunnen de aanvragen ingediend worden. Zolang het budget van de regeling nog beschikbaar is kunnen aanvragen met opleidingsplannen beoordeeld en goedgekeurd worden. Voor meer informatie, de voorwaarden en de aanvraagformulieren kun je terecht op de website van Wij Techniek. Heb je hulp nodig? Vraag je opleider of Wij Techniek om mee te denken.

Voorwaarden en aanvraagformulier

O&O fondsen

Is jouw bedrijf aangesloten bij een cao en draag je via de cao af aan een O&O fonds? Dan kun je gebruik maken van de diensten van het O&O (opleiding & ontwikkeling) fonds. Deze diensten kunnen het verstrekken van subsidies voor leren en ontwikkelen zijn, maar ook cursussen en ondersteuning bij loopbaanvraagstukken van werknemers. Een fonds subsidieert ook vaak activiteiten en projecten voor de branche. Daarnaast zijn veel O&O fondsen actief betrokken bij de werving van nieuwe instroom via bijvoorbeeld het regulier onderwijs. Wil je weten wat jouw O&O fonds voor jou kan betekenen? Bekijk de subsidiemogelijkheden:

Subsidiemogelijkheden via O&O fondsen

 • Draag je af aan Wij Techniek? Klik hier
 • Draag je af aan A+O fonds Metalektro? Klik hier
 • Draag je af aan OOM (Opleiding, Ontwikkeling, Metaalbewerking)? Klik hier
 • Draag je af aan het FKB (Fonds Kollektieve Belangen) voor de Technische Groothandel? Dan kun je gebruik maken van Praktijkacademie Pittig.

  Overheidssubsidies

  ? Hulp nodig?