25 juni 2021 2 min

Afgelopen week had Nederland te maken met tropische temperaturen. Om de warmte buitenshuis te houden, draait de airconditioning tijdens het warme weer volop. Vanwege de coronacrisis en het vele thuiswerken kiezen steeds meer huishoudens ervoor om te investeren in koeling om het woon- en werkklimaat aangenaam te houden. NVKL signaleert een recordstijging van het aantal verkopen in airconditioning met als gevolg toenemende wachtlijsten bij leveranciers en installateurs. Zo ligt er door de enorme run op airco’s steeds meer werk bij de koelmonteurs om nieuwe installaties te plaatsen en te onderhouden. Aangezien we binnen de branche al langer met een tekort aan koeltechnici kampen, vraagt NVKL hier aandacht voor tijdens de internationale Dag van de Koeling op zaterdag 26 juni. Samen met knvvk & young cool, Opleidingscentrum GO˚, Stichting Post HBO Koudetechniek en STEK organiseren we een reeks webinars die gratis en voor iedereen toegankelijk zijn. 
Do’s & don’ts airconditioning
De brancheorganisatie merkt vooral in deze tijd dat consumenten veel vragen hebben rondom airconditioning. Goede voorlichting kan het maken van verkeerde keuzes helpen te voorkomen. NVKL geeft dan ook het advies om altijd een erkende installateur in te schakelen. Dat is niet alleen wettelijk verplicht, maar een professionele installateur doet veel meer dan even snel de airco ophangen. Zo kijkt een vakbekwaam koeltechnicus onder andere naar de benodigde koellast van een woning, de indeling van de ruimte, de isolatiewaarde van het gebouw en de aanwezige ventilatie. Vanochtend gaf NVKL tijdens het webinar ‘Alles over Airconditioning’ meer informatie over alles wat er bij de aanschaf van een airco komt kijken, zoals de verschillende typen airconditioners, energielabels, geluidseisen en het belang van goed onderhoud. Bekijk het webinar hier terug. 
Koelmonteurs werven en behouden
Ondanks dat de banen in de koeltechniek voor het grijpen liggen, kiezen nog steeds weinig jongeren voor een baan in deze sector. Slechts enkele tientallen beginnend koelmonteurs behalen een mbo-diploma in de koeltechniek. Om dit tekort aan te pakken, organiseerde NVKL vanochtend het webinar ‘Later word ik: koelmonteur’ om bedrijven en opleiders te informeren over hoe zij jongeren en/of zij-instromers kunnen interesseren voor het vak. Wil je dit webinar terugkijken, laat het ons weten. Naast de nieuwe instroom van medewerkers is het behouden van vakspecialisten ook een uitdaging. Aanstaande maandag 28 juni van 09:00 – 10:00 organiseert NVKL daarom het webinar ‘Leren en blijven leren in de koeltechniek’. Hierin horen deelnemers onder andere welke trainings- en opleidingsmogelijkheden er zijn en wordt ingegaan op de subsidieregeling “NL Leert Door”, waarbij bedrijven hun (nieuwe) medewerkers ontwikkeladvies, begeleiding én een opleiding of training kunnen aanbieden die grotendeels gesubsidieerd wordt. 

Kijk voor het volledige overzicht van alle webinars die in het kader van de Dag van de Koeling worden gehouden op www.nvkl.nl/dagvandekoeling. 

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?