16 november 2018 1 min

Een nieuw officieel rapport toont een aanhoudende daling van de concentratie van ozonafbrekende stoffen in de atmosfeer en bevestigt het continueren van het herstel van de ozonlaag. Deze bevindingen laten zien wat wereldwijde overeenkomsten kunnen bereiken. De studie – Scientific Assessment of Ozon Depletion: 2018 – wordt elke vier jaar uitgevoerd door de World Meteorological Organization en wordt ondersteund door het VN-milieuprogramma (National Oceanic and Atmospheric Administration), NASA en de Europese Commissie. De resultaten werden op 5 november gepresenteerd tijdens de opening van de 30e vergadering van het Montreal-protocol in Ecuador.

De bevindingen tonen aan dat wereldwijde acties, genoemd in het Montreal Protocol, hebben geleid tot langdurige dalingen van ozonafbrekende stoffen in de atmosfeer en het aanhoudende herstel van de ozonlaag. Uit het bewijsmateriaal van de auteurs blijkt dat de ozonlaag in delen van de stratosfeer sinds 2000 is hersteld met een snelheid van 1-3% per decennium. Als het herstel zo blijft doorzetten, zullen de noordelijke hermisfeer en ozon in 2030 volledig genezen zijn. De schade boven het zuidelijk halfrond zal volgens verwachtingen in 2050 hersteld zijn. Uiteindelijk zal de hermisfeer en ozon boven de polaire regio’s tegen 2060 hersteld zijn.

In januari 2019 zal het Kigali-amendement orden ingevoerd om het gebruik en de productie van HFK-koudemiddelen geleidelijk te verminderen. Door de resultaten van het Montreal-protocol zijn onderzoekers positief gestemd over de toekomst van het Kigali-amendement. “Het Montreal Protocol is niet voor niets een van de meest succesvolle multilaterale akkoorden in de geschiedenis”, aldus Erik Solheim, hoofd van UN Environment.

Lees het originele en volledige artikel op Coolingpost.com.

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?