12 juni 2018 2 min

Ieder jaar komen de leden van de Europese branchevereniging AREA bijeen om elkaar te updaten over de positie van de branche in eigen land. Dit jaar was men te gast in Wenen bij OKKV, het Österreichischer Kälte- und Klimatechnischer Verein. Namens 22 nationale verenigingen kwamen 44 afgevaardigden samen tijdens de grootste ‘AREA General Assembly meeting’. Namens Nederland was Coen van de Sande aanwezig, die daarmee zijn laatste werkzaamheden voor de NVKL voltooide.

Er viel veel bij te praten. Zo is het Europese quota voor F-gassen dit jaar drastisch verlaagd (met 30%) en zal deze in 2021 opnieuw dalen. De Europese Commissie liet onlangs de effecten van dit quotumsysteem onderzoeken en men is erg tervreden. Kortom: de ingezette koers zal niet wijzigen. Ondertussen stijgen de prijzen van F-gassen flink en is R410A aan de beurt gekomen. R410A wordt veel gebruikt in warmtepompen, een techniek die een belangrijke schakel moet zijn in de energietransitie. Ook voorgevulde apparatuur valt onder het quotumsysteem, maar de eisen zijn nog niet voor leverancier duidelijk. Daarom heeft AREA het FAQ Verkoop van voorgevulde apparaten opgesteld, waarin de meest prangende vragen beantwoord worden.

Een ander veelbesproken onderwerp was dan ook de overgang naar laag-GWP-koudemiddelen. In dit kader is AREA actief betrokken bij diverse internationale initiatieven, zoals het Refrigerant Driving Licence, U TKitAR en REAL Alternatives 4 LIFE. Deze betrokkenheid onderstreept een van de belangrijkste doelstellingen van AREA: het neerzetten van een norm op het gebied van vakbekwaamheid. Onder de vlag van REAL Alternatives 4 LIFE ontwikkelde AREA een e-learningmodule over alternatieve koudemiddelen. Deze is voor iedereen GRATIS te volgen, via http://www.realalternatives.eu/learning-platform. En in samenwerking met de NVKL werd onlangs de AREA F-gass App ontwikkeld, waarmee onder meer de volumelimiet van een ruimte kan worden bepaald op basis van een bepaald type koudemiddel.

Bovendien is er een aantal organisationele wijzigingen aangekondigd en doorgevoerd. Zo hebben de brancheverenigingen AEFYT (Spanje) en TRA (Thailand) zich aangesloten bij AREA. TRA is het eerste lid dat niet uit Europa komt. Daarnaast is Marco Buoni (ATF, Italy) unaniem verkozen tot nieuwe voorzitter en volgt daarmee Per Jonasson (KYL, Zweden) na 4 jaar dienst op. Marco Buoni is al 14 jaar een actief lid van AREA en treed aan met het motto: “A renowned European Association, working towards worldwide cooperation to achieve global objectives.” Hieruit kan worden opgemaakt dat AREA zich, nog meer dan ooit tevoren, zal richten op mondiale doelen en kenbaar zal maken buiten de grenzen van Europa.

Bovenstaande informatie staat uitgebreider beschreven in het jaarverslag 2017 van AREA. Deze is te downloaden via de website.

 

Foto van links naar rechts:
Grzegorz Michalski (KFCh, Poland), Bestuurslid
Per Jonasson (KYL, Sweden), Voormalig voorzitter
Marco Buoni (ATF, Italy), Voorzitter
Gerhard Neuhauser (ÖKKV, Austria), Vice-Voorzitter
Graeme Fox (BESA, UK), Bestuurslid

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?