8 maart 2018 2 min

Van welnessbaas tot onderhoudsmonteur

Hij was vier jaar bedrijfsleider in een hotel en acht jaar in een welnessresort. Het leven was goed voor Erik Koevoet (35), totdat een periode van werkloosheid zijn carrière ruw onderbrak. Toch wil hij voor geen goud meer terug naar de wereld van de horeca, of hooguit misschien om ooit eens het koude systeem van een tapinstallatie te repareren. Want tegenwoordig is Erik onderhoudsmonteur in opleiding.

Hij is een van de tientallen kandidaten die via het zogeheten ‘sectorplan’ bij het Opleidingscentrum GOº hun leven een andere wending gaven. Het sectorplan houdt in dat de Nederlandse arbeidsmarkt bestand wordt gemaakt tegen uitdagingen van de toekomst, vooral door middel van (om)scholing, zodat mensen vanuit werkloosheid worden begeleid en omgeschoold naar nieuw werk. Kabinet en bedrijfsleven trokken hiervoor honderden miljoenen uit.

Erik Koevoet is blij met de kansen die hij zodoende kreeg en greep ze met beide handen aan. Als werkzoekende kwam hij via het UWV in contact met het Opleidingscentrum GOº. Affiniteit met techniek had hij al wel – getuige de auto die hij thuis helemaal zelf opknapte. Toen ook een eerste assessment positief uitviel, kon hij aan de slag met het behalen van zijn F-gassendiploma, onder begeleiding van trainer Kees Oostrum.

Oostrum: “Veruit de meeste deelnemers zijn heel enthousiast en gemotiveerd. Het is voor hen een kans op een nieuwe toekomst.” Na het behalen van het F-gassencertificaat, koppelt het Opleidingscentrum GOº de deelnemers aan bedrijven voor een stage van twee of drie maanden. Na deze ‘snuffelperiode’ beslissen deelnemer en het bedrijf of ze de samenwerking voortzetten op basis van een leer-werkovereenkomst.

Van de groep van tien waarvan Erik Koevoet deel uit maakte, viel slechts één deelnemer af. Acht werden geplaatst voor een stage. Erik werk inmiddels al zelfstandig als onderhoudsmonteur en reist langs supermarkten en grootkeukenbedrijven. “Ik ben nu bezig met de opleiding Monteur koude- en klimaatsystemen  op niveau 2. Ik weet nu al dat ik me in dit vak zo ver mogelijk wil ontwikkelen, liefst tot niveau 4. Ik ben er echt heel blij mee: het is leuk, uitdagend en zelfstandig werk. En als ik aan de toekomst denk, weet ik eigenlijk zeker dat ik in dit vak nooit meer werkloos zal zijn.”

Trainer Kees Oostrum: “Er zijn nog steeds een paar honderdduizend mensen zonder aansluiting op de arbeidsmarkt. Zoals Erik in ons vak terecht is gekomen, is dat ook mogelijk voor nog honderden anderen. Alles wat nodig is, is een beetje aandacht.”

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?