9 februari 2018 1 min

Koeltechnisch bedrijf Smeva is tijdens de VSK-beurs op vrijdag 9 februari uitgeroepen tot winnaar van de Koeltrofee 2018. Smeva won deze prijs met de bedientoonbank Vision MkII. Deze innovatie viel in de prijzen omdat het een uniek hygiënisch en ergonomisch ontwerp heeft in combinatie met betere koelprestatie met een hoge verdampingstemperatuur. Directeur Charles Smets vindt het een grote eer: ‘Het is echt de beste toonbank ter wereld, het is fantastisch dat we deze erkenning krijgen’.

De NVKL Koeltrofee wordt elke twee jaar uitgereikt als blijk van waardering van de brancheorganisatie NVKL voor een gerealiseerde innovatie op het gebied van koudetechniek en/of klimaatbeheersing. Er zijn dit jaar drie bedrijven genomineerd voor deze award, met ieder hun eigen unieke innovatie:

Smeva: Bedientoonbank Vision MkII
Bitzer: Zuigercompressor ECOLINE+
Oxycom: Indirect/directe verdampingskoeler IntrCooll

De jury, bestaande uit ir. M. Janssen (Re/genT BV), dr. ir. C. A. Infante Ferreira (TU Delft), ir. A.M.G. Pennartz (KWA Bedrijfsadviseurs) en ir. E.B. Wissink (WUR Wageningen) heeft uiteindelijk Smeva als winnaar uitgeroepen. Hun bedientoonbank viel op vanwege het slimme ontwerp.

De toonbank bestaat uit een ‘statisch’ lichtgeforceerde koeling. Via een lamellen warmtewisselaar, onder het werkblad aan de bedienzijde, is een roestvast stalen etaleerplateau verbonden met een gekoelde spiraal. De innovatie zit vooral in de luchtverdeling over de producten en de manier waarop het koudemiddel door het meubel stroomt is slim. Daarnaast is er minimale inmenging van de omgevingswarmte. Hierdoor is het meubel erg energie-efficiënt.

Het meubelontwerp zorgt ervoor dat de koudemiddelverdampingstemperatuur naar circa -5 °C verhoogd kan worden terwijl de retour lucht rond de +4 °C kan blijven. Ten opzichte van een standaard ontwerp met een verdampingstemperatuur van -10 °C betekent dit een energiebesparing van circa 17%, terwijl geen (dag)afdekking wordt toegepast. De koude blijft immers in de bak. Toch kan het een uitdaging zijn om dit soort units, zonder in te boeken op gebruikersgemak, te voorzien van afscherming.

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?