26 januari 2018 2 min

Weet u als werkgever waar uw werknemers energie van krijgen? Hoe fit en gezond zij zijn? Welk deel van uw mensen veel stress op het werk ervaart en hoeveel er tegen een burn-out aanzitten? Bij veel bedrijven – en ook bij veel werknemers zélf – wordt ‘gezondheid’ pas een topic als er iets aan de hand is. “Een gemiste kans,” volgens vitaliteits- en gezondheidsdeskundige Merel van Lelyveld van ArboNed.

“Met een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) weten werkgevers en werknemers op tijd wat zij kunnen doen om gezond en productief te blijven. Als je inzicht hebt in de vitaliteit van je werknemers, begrijpt waardoor zij zich goed of minder goed voelen én de gezondheidsrisico’s binnen je bedrijf kent, heb je waardevolle informatie in handen”, licht Van Lelyveld toe. “We weten dat gezonde, fitte mensen minder vaak verzuimen. Als je je vervolgens realiseert dat één dag verzuim al snel 250 euro kost, is het zaak er alles aan te doen om te zorgen dat je werknemers gezond blíjven of hun gezondheid verbeteren.”

Waardevol instrument
Om gezondheidsproblemen en -risico’s op het werk op tijd te signaleren, hebben werkgevers vanuit de Arbowet de wettelijke verplichting hun werknemers periodiek een Preventief medisch onderzoek (PMO) aan te bieden. Hoe vaak hangt af van de arbeidsrisico’s die het werk met zich mee brengt. ArboNed adviseert werkgevers dit regelmatig te doen, zodat werknemers actueel inzicht hebben in de ontwikkeling van hun gezondheid en eventuele gezondheidsrisico’s. Naast een wettelijke plicht is het PMO volgens Merel vooral een waardevol instrument om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te vergroten. “Werknemers zijn niet verplicht mee te doen aan een PMO, en deelname op zich biedt natuurlijk ook geen zekerheid voor een goede gezondheid in de komende jaren. Ik krijg wel regelmatig te horen van werknemers dat zij het waarderen periodiek een ‘check-up’ te krijgen. Ze zien het als een soort APK, een vinger aan de pols. Als vitaliteits- en gezondheidsdeskundigen helpen wij bedrijven zoveel mogelijk werknemers te interesseren voor het onderzoek. Hoe groter de opkomst, des te betrouwbaarder het beeld van de gezondheid binnen je bedrijf. En des te groter de kans dat je er op tijd bij bent als er problemen dreigen.”

Lees het hele interview met Merel van Lelyveld ‘PMO: ‘Verzuim voorkomen met preventief medisch onderzoek’.

Meer informatie
Wilt u meer weten over het PMO en wat het uw bedrijf kan opleveren? Kijk dan op https://www.arboned.nl/pmo, bel naar 030 299 62 77 of e-mail naar salessupport@arboned.nl .

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?