Minister Ollongren gaat de bouwsector verplichten tot het verkleinen van het risico op oververhitting in een woning. Dit doet zij via een nieuwe eis in de bouwregelgeving, waardoor de temperatuur in de woning ook bij warme buitentemperaturen in de zomer op een acceptabel niveau blijven.

Om zoveel mogelijk energie te besparen, moet worden voorkomen dat achteraf mobiele airco’s worden geïnstalleerd om de binnentemperatuur op een acceptabel niveau te houden. Door een goed ontworpen gebouw kan dit worden voorkomen. Bij vergunningaanvraag voor de bouw van een woning zonder actief koelsysteem moet uit berekening blijken dat de Temperatuur Overstijging (TO) in juli kleiner dan of gelijk is aan 1,0. De berekening volgt uit de berekening van de energieprestatie volgens de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8800. Als een woning wel een actief koelsysteem heeft, wordt verondersteld dat de kans op de temperatuuroverschrijding acceptabel is. TOjuli wordt dan automatisch op 0,0 gesteld.

De nieuwe eis kan in de praktijk tot verschillende maatregelen leiden. Bijvoorbeeld dat – bij oplevering van een nieuwe woning – zonwering aanwezig is, dat er goed nagedacht is over de ventilatie binnen woningen en/of dat er rekening gehouden is met de ligging van de woning ten opzichte van de zon. De nieuwe eis ten aanzien van oververhitting gaat gelijktijdig per 1 juli 2020 in met de eisen voor bijna-energieneutrale nieuwbouw (BENG).

Meer informatie via RVO.