Natuurlijke koudemiddelen, een goed alternatief!

Natuurlijke koudemiddelen zijn middelen die de ozonlaag niet aantasten en een zeer laag of geen aard-opwarmend vermogen (GWP) hebben. Deze koudemiddelen worden in de koudetechniek en klimaatbeheersing toegepast als alternatief voor ozonlaagafbrekende chloorhoudende koudemiddelen (HCFK) en koudemiddelen met een hoog aard-opwarmend vermogen (HFK’s). Bovendien kunnen natuurlijke koudemiddelen in hun eigen specifieke toepassingsgebied zorgen voor een goede energetische prestatie van koelinstallaties. Er kleven echter ook nadelen aan de toepassing van natuurlijke koudemiddelen: ze vormen bij lekkage een risico voor hun directe omgeving:

Veiligheidsmaatregelen

Het Activiteitenbesluit (Besluit Algemene Regels Inrichting Milieubeheer) eist van eigenaren van koelinstallaties met natuurlijke koudemiddelen dat zij jaarlijks een preventieve keuring laten uitvoeren door een gecertificeerde monteur. De verplichte keuring geldt voor:

  • Koelinstallaties met een inhoud van ten minste 10 kg kooldioxide;
  • Koelinstallaties met een inhoud van ten minste 5 kg koolwaterstoffen;
  • Koelinstallaties met een inhoud van ten minste 10 en ten hoogste 1500 kg* ammoniak.

*Voor installaties met een inhoud van meer dan 1500 kg ammoniak geldt een verplichte omgevingsvergunning milieu.

Tijdens deze keuring wordt beoordeeld of de koelinstallatie goed en veilig functioneert en of onderhoud of reparatie nodig is. De keuring dient uitgevoerd te worden tijdens het jaarlijkse onderhoud door installatie- en onderhoudspersoneel met een vakbekwaamheidscertificaat NH3, CO2 of koolwaterstoffen en in dienst bij het installatiebedrijf dat tevens het onderhoud uitvoert. De bevindingen en werkzaamheden worden in het logboek genoteerd. Kleine onvolkomenheden worden direct opgelost. Voor grotere onvolkomenheden wordt binnen twee weken na de inspectie een plan van aanpak aan de eigenaar/beheerder overlegd.

Veiligheidsmaatregelen