Koolstofdioxide

Koolstofdioxide of CO2 (R744) is een vervanger van de ozonafbrekende CFK’s en heeft een Global Warming Potential (GWP) van 1. Hiermee toont het aan dat het nauwelijks een bijdrage levert aan de opwarming van de aarde. Naast een populair koudemiddel is het bovendien een goede warmtedrager.

Door de hoge volumetrische koelcapaciteit van koolstofdioxide (tot wel vijf à acht keer hoger dan die van HFK’s) is het vereiste slagvolume van de compressor en de grootte van de leidingen kleiner. Dit heeft effect op het systeemontwerp. Daarnaast heeft het een hoge persgastemperatuur, waardoor de compressie in twee fasen moet verlopen bij laagtemperatuursystemen.

Koolstofdioxide

Systemen met koolstofdioxide

Koolstofdioxide wordt in Europa ruim toegepast in retailsystemen en in industriële systemen. Het koudemiddel wordt daarnaast steeds vaker in warmtepompen gebruikt. Koolstofdioxide wordt gebruikt in systemen als:

  • Transkritische systemen: hierbij wordt de warmte van koolstofdioxide afgegeven aan de omgevingslucht.
  • Cascade: hierbij wordt de door de koolstofdioxide afgevoerde warmte (condensor) geabsorbeerd door een verdampend koelmiddel in een aparte hoge trap.
  • Gepompte secundaire vloeistof: koolstofdioxide is hierbij de secundaire vloeistof die door een primair systeem wordt gekoeld. Door een combinatie van de  hoge koelcapaciteit en densiteit van koolstofdioxide vereist het minder pompvermogen dan andere secundaire vloeistoffen.
Terug naar natuurlijke koudemiddelen