3 februari 2023 2 min

Al een aantal jaar kunnen vmbo-docenten, met ondersteuning van Wij Techniek en NVKL bij opleidingscentrum GO in Ede een tweedaagse vmbo-docententraining volgen om op het vmbo het keuzevak koudetechniek te geven. Op 26, 27 januari en 3 februari vond de eerste driedaagse mbo-docententraining plaats. Deze training werd met ondersteuning van Wij Techniek en NVKL aan de scholen aangeboden.
NVKL Keuzedelen
In 2021 heeft NVKL mbo-keuzedelen koudetechniek laten maken die mbo-studenten in onder andere installatietechniek, elektrotechniek of mechatronica opleidingen kunnen kiezen. Met deze keuzedelen kunnen zij basiskennis op het gebied van koudetechniek of warmtepompen opdoen. Om het de scholen zo makkelijk mogelijk te maken, én om er voor te zorgen dat zij over kwalitatief goed lesmateriaal beschikken heeft NVKL, met ondersteuning van Wij Techniek, hier leermiddelen voor laten maken. Sindsdien zoekt NVKL actief contact met ROC’s die technische opleidingen verzorgen om hen op deze keuzedelen en de ondersteuning van NVKL te attenderen. Een aantal scholen is serieus aan de slag, en Friese Poort is zelfs al gestart met de keuzedelen. Maar kennis en vaardigheden op het gebied van koudetechniek ontbrak of moest aangevuld of opgefrist worden.
Driedaagse mbo-docententraining
Negen docenten (één docent ontbreekt op de foto) van vier verschillende ROC’s (Deltion College, Summa College, Scalda en ROC Friese Poort) hebben deze eerste 3-daagse cursus koudetechniek gevolgd. Roelof Robbertsen, accountmanager en senior trainer bij Opleidingscentrum GO heeft de cursus, een combinatie van theorie en praktijk, gegeven. Een van de docenten gaf aan dat hij met deze cursus toch wel heel goed in de gaten heeft gekregen dat de koudetechniek een echt vak is, en dat je dat er niet zomaar even bij doet.

Met deze cursus hebben de docenten voldoende basiskennis om met de keuzedelen aan de slag te kunnen. Wel gaven zij aan behoefte te hebben aan contacten met bedrijfsleven om nog meer te weten te komen over koudetechniek. Wil je hieraan meewerken en sta je nog niet op de lijst van bedrijven die zich hiervoor al hebben aangemeld, neem dan contact op met brenda@nvkl.nl

Wil je meer weten over het mbo en keuzedelen, dan kun je dat nalezen op onze website.
De cursus wordt uiteraard geëvalueerd met de docenten en waar nodig aangepast. En vervolgens wordt gekeken of deze cursus voor de andere mbo-scholen met belangstelling die nu (nog) niet aan konden haken, nog een keer gegeven zou kunnen worden.

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?