20 juli 2022 1 min

In deze warme periode is de airco volop in het nieuws. Afgelopen dinsdag toen het kwik opliep tot 39.5 graden, werd lidbedrijf Van den Brink Koeltechniek door het RTL Nieuws benaderd over dit onderwerp. Je kunt de uitzending hier terugkijken.

Helaas lag de focus van het nieuwsitem vooral op het energieverbruik en niet op de positieve effecten. Directeur André van den Brink heeft daarom onderstaande reactie gegeven:

“Hierbij een korte nuancering op het nieuwsitem van RTL4, waarin de indruk wordt gewekt dat een airconditioningsinstallatie een enorme stroomvreter is en je er verstandig aan doet zonwering in plaats van airco te nemen. Uiteraard is het altijd beter om de warmte zo veel als mogelijk buiten te houden en hier helpt zonwering bij. Wanneer de hete periode maar één of twee dagen is, zal dit ook wel lukken. Echter, wanneer deze periode langer aanhoudt, kun je de warmte op deze manier niet meer buiten kunnen houden en zal een airco comfortverhogend werken.

Het energieverbruik van een airco is natuurlijk erg afhankelijk van het gebruik van de airco. Om de airco als enorme stroomvreter weg te zetten, is te kort door de bocht. Het extra energieverbruik is op te vangen met zonnepanelen. Op warme dagen zullen de zonnepanelen ook een hogere opbrengst hebben. De combinatie airco (lees warmtepomp) en zonnepanelen is wel heel gunstig, omdat iedere moderne airco ook gebruikt wordt voor verwarming. Het rendement van deze manier van verwarmen is ruim het dubbele van conventioneel verwarmen met aardgas.

Door tijdens zonnige dagen middels saldering energie te sparen, kun je dit op koudere dagen gebruiken voor verwarming. De combinatie warmtepomp en zonnepanelen betekent in de zomer een aangenaam koel huis en in de winter energiezuinig en goedkoop verwarmen. Wie wil dat nu niet?”

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?