18 mei 2022 1 min

De NVKL Koeltrofee 2022 is dit jaar uitgereikt aan Servex. Het koeltechnische bedrijf ontving vanmiddag de wisseltrofee uit handen van oud-profwielrenner Bram Tankink onder toeziend oog van een deskundige jury en bezoekers op de VSK-beurs. NVKL, de vereniging van koeltechnische bedrijven, reikt de NVKL Koeltrofee sinds 1989 -eens per twee jaar- uit tijdens de VSK. Dit doet de branche als blijk van waardering voor een gerealiseerde innovatie binnen de koude- en/of klimaattechniek.

Een onafhankelijke jury onder leiding van Fons Pennartz, voorzitter van de NVKL-projectgroep KANS, heeft de inzendingen beoordeeld en de drie genomineerden bekend gemaakt. De inzendingen varieerden van product-, dienst-, en technische innovaties. Het gaat om innovaties die in de praktijk toepasbaar zijn en tot succesvolle resultaten leiden. Uiteindelijk werd Servex als winnaar van de Koeltrofee uitgeroepen.

De kanshebbers
Uit de inzendingen werden drie finalisten genomineerd. Naast Servex maakten Climatools en Vink Koeltechniek kans op de innovatieprijs. Climatools is software waarmee de monteur de koudemiddeladministratie op een gebruiksvriendelijke en efficiënte manier op orde houdt. Hiermee kan de monteur voldoen aan de verplichtingen, maar wel meer tijd overhouden om te besteden aan installeren. Vink Koeltechniek ontwikkelde met het bedrijf Sunglacier een watermaker om water uit de lucht te onttrekken. Met dit systeem kan bijna overal ter wereld water worden gemaakt. Met de juiste zuivering kan van dit water uiteraard ook drinkwater worden gemaakt.

Seriematig geproduceerd collectief warmtepompsysteem
Uiteindelijk moesten beide bedrijven het toch afleggen tegen Servex. Wil van den Kerkhof, eigenaar van Servex, kreeg de trofee uit handen van Bram Tankink. Het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving vraagt om alternatieven voor de aardgas gestookte CV-ketel. Servex beschikt over een unieke tweetraps hoge-temperatuurwarmtepomp. Met deze warmtepomp kan in één dag de collectieve cv-ketel van een bestaand wooncomplex van circa 50 woningen vervangen worden. Hiermee wordt ruimteverwarming én de warmtapwaterproductie overgenomen.

De tweetraps lucht-water-warmtepomp van Servex Warmtepomp Productie B.V. heeft zeer hoge ogen gescoord bij de jury. Deze warmtepompen kunnen namelijk een belangrijke rol spelen in het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Door het plug-and-play systeem kan de W-installateur de warmtepomp in slechts één dag installeren. De innovatie, het grote maatschappelijk nut en de schaalbaarheid van de uitrol van het product zorgen ervoor dat deze warmtepomp uitgeroepen is tot winnaar van de NVKL Koeltrofee 2022!

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?