4 mei 2022 2 min

Personeelstekorten in de koude- en klimaattechniek en in de techniek in het algemeen zijn aan de orde van de dag. We willen allemaal graag meer mensen, instroom vanuit scholen en zij-instromers. Het aantal vrouwen in de techniek bedraagt slechts 14% van het totaal aantal werknemers. Maar hoe krijgen we meer jonge vrouwen op onze opleidingen en in onze bedrijven? En wat moeten we doen om ze te behouden? We besloten om het aan de doelgroep zelf te vragen.
Meiden in Techniek dag
NVKL organiseerde daarom samen met ROVC Technische Opleidingen, Opleidingscentrum GO°, Wij Techniek en Binnenklimaat Nederland op 3 mei een ‘Meiden in Techniek’ dag. We nodigden twaalf jonge vrouwen tussen de 14-26 jaar uit om met ons mee te denken. Dit zorgde ervoor dat de groep erg divers was, met een middelbare scholiere, mbo’ers, hbo’ers én werkenden. Twee van de aanwezigen volgen een technische opleiding (mbo mechatronica, hbo technische natuurkunde).

Zij werden ontvangen op de locatie van ROVC in Ede en zijn op deze dag, onder leiding van Lotte (ROVC) en Michelle (NVKL), in gesprek gegaan over leren en werken in de techniek. Wij vroegen hen naar hun ideeën over techniek en welke rol techniek speelt in de maatschappij. Daarnaast waren we benieuwd hoe zij tegen techniek aankijken én uiteraard wat wij moeten doen om meer vrouwen te interesseren voor techniek.

https://www.nvkl.nl/wp-content/uploads/2022/05/meidenintechniek1-300×225.jpeghttps://www.nvkl.nl/wp-content/uploads/2022/05/meidenintechniek2-300×225.jpeg

In de middag maakten de dames verdeeld over twee groepen op praktische wijze kennis met techniek. Denk hierbij aan schakelaars en relais in de elektrotechniek, een kleine stukje programmeren binnen besturingstechniek en een rondleiding door het gebouw. Tijdens de rondleiding werd de manier van luchtbehandeling, verwarmen en koelen in de praktijk toegelicht. Opleidingscentrum GO° kwam langs en gaf een presentatie over koude- en warmtepomptechniek. De presentatie werd afgesloten met een korte quiz, waarbij de winnaar werd beloond met een leuke prijs. De dames maakten kennis met een aantal technieken en carrièremogelijkheden die techniek te bieden heeft. Zij hebben ons aangegeven wat er nog te verbeteren valt in onze communicatie uitingen en wat onze bedrijven kunnen doen om de aandacht te trekken van jongeren. De dames gingen met een goedgevulde goodiebag, als dank voor hun bijdrage, weer naar huis. Het was een leerzame dag voor ons allemaal. Dank voor de inzet van alle betrokkenen.

Wij gaan aan de slag met alle tips van deze fantastische meiden en zullen deze binnenkort delen met onze partners en leden.
Op naar meer vrouwen in de techniek!
https://www.nvkl.nl/wp-content/uploads/2022/05/meidenintechniek3-300×225.jpeghttps://www.nvkl.nl/wp-content/uploads/2022/05/meidenintechniek4-300×225.jpeghttps://www.nvkl.nl/wp-content/uploads/2022/05/meidenintechniek5-300×225.jpeghttps://www.nvkl.nl/wp-content/uploads/2022/05/meidenintechniek6-300×225.jpeg

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?