10 december 2021 1 min

Technische beroepen kampen al jaren met een groot tekort aan geschoold personeel. Dit geldt ook voor beroepen in de koude- en klimaattechniek. Nu de zomers heter worden en Nederland massaal van het gas af gaat, krijgen koeltechnische bedrijven steeds meer opdrachten binnen om airconditioning en (hybride) warmtepompen te plaatsen en onderhouden. De opkomst van nieuwe en slimme apparaten en de bestaande wet- en regelgeving vraagt bovendien om specialistisch vakmanschap. Vaak kunnen bedrijven niet aan deze groeiende vraag van de klant voldoen vanwege personeelstekorten.

NVKL krijgt regelmatig de vraag wat de verwachte instroombehoefte aan werknemers in de koude- en klimaattechniek is en hoe deze beginnende beroepsbeoefenaars worden opgeleid. De branchevereniging liet daarom samen met Wij Techniek een onderzoek uitvoeren en bracht de belangrijkste inzichten in kaart.  Het volledige rapport is hier te lezen.

De NVKL projectgroep Onderwijs en Arbeidsmarkt gaat aan de slag met de uitkomsten van het rapport aan de hand van een actieplan. Hiermee verwacht de branche een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de realisatie van de toekomstige personeels- en instroombehoefte zoals aangegeven in het rapport.
NVKL Themabijeenkomst over de regeling
Om leden mee te nemen in de belangrijkste resultaten uit de rapportage, nodigen wij u in het nieuwe jaar uit voor een online NVKL Themabijeenkomst op donderdagochtend 20 januari van 08.30 – 09.30 uur. Brenda Witzier, projectmanager Onderwijs & Arbeidsmarkt, bespreekt de resultaten van het rapport, maar vooral: wat kunnen wij als branche gezamenlijk doen om deze ruim 130.000 mensen die wij tot en met 2030 nodig hebben aan te trekken om aan de instroom-, vervanging- en uitbreidingsvraag te voldoen? Wat zouden wij volgens de leden als vereniging moeten doen? En wat kunnen zij zelf waar wij hen bij kunnen helpen?

U kunt u hier aanmelden

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?