27 oktober 2021 2 min

Wanneer je als installatiebedrijf nieuwe collega’s wil aannemen, sta je voor een keuze: blijf je naar die speld in de hooiberg zoeken om die ene die alles al kan te vinden? Of denk je buiten de kaders en kies je voor jongeren die wat meer begeleiding nodig hebben? Dat laatste doen ze regelmatig bij GGB Installaties in Zuidbroek en het werkt. Wij Techniek spreekt met bedrijfsleider Debbie Olfers.

“GGB Installaties werkt voornamelijk in de seriematige woningbouw, ofwel het installeren in veel nieuwbouwwoningen,” aldus Olfers. “In de nieuwbouw is er de afgelopen jaren veel veranderd. We moeten aan hele andere eisen voldoen dan voorheen. Dat is best complex. Doordat in dit veld zaken zo snel veranderen, kun je als bedrijf niet anders dan een lerende houding hebben.” Met die houding weet GGB Installaties succesvol nieuw personeel op te leiden en aan zich te binden. Zo werken ze al jaren met jongeren die wat meer afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Hun succesformule? “Sowieso een vaste combinatie van een leidinggevende monteur, een vaste monteur om bij mee te lopen en de leerling. Die combinatie en de betrokkenheid van de begeleidende monteur, daar staat of valt het mee. Het moet dus ook wel klikken, maar gelukkig hebben we de keuze uit meerdere voormensen, waarvan ieder een eigen karakter en manier van opleiden heeft. Dat gaat dus altijd wel goed.”

Iedereen draagt bij aan leren
Daarnaast besteden ze veel aandacht aan bijscholing, ook voor de volwassenen: “Iedereen is continu bezig met ontwikkeling. Dat hoeft niet altijd met een cursus terug de schoolbanken in, maar kan ook tijdens het werk. Soms heeft een bepaalde monteur een nieuwe techniek al snel onder de knie. Dan laten we iemand met hem meelopen om het te leren. Die kennisoverdracht is heel belangrijk.”

Ze hebben dan ook een eigen leslokaal: “Daarin staat bijvoorbeeld een draaiende warmtepomp met zoneregeling en koeling, een meterkast en diverse installatieonderdelen.  Maar in dit lokaal helpen we ook met theorie, zoals het maken van een verslag of presentatie. En, wat het mooiste is, iedereen in het bedrijf draagt zijn steentje hieraan bij. Alle collega’s helpen een keer in de zoveel tijd een avond mee en kunnen zelf ook opdrachten aandragen wanneer ze op de bouwplaats zien dat er behoefte is aan het oefenen van bepaalde vaardigheden.”
Huiswerkavonden
Het lokaal wordt verder gebruikt door leerlingen van de praktijkschool die nog niet direct een BBL-opleiding kunnen doen. “We hebben leerlingen met een achterstand in leren en die zijn ook welkom op de huiswerkavonden. Voor hen is alles in een keer leren te veel, maar als ze al een beetje hebben meegelopen, kunnen ze met wat basiskennis gemakkelijker de BBL-opleiding starten en afronden. Dit werkt ook goed voor jongeren met een taalachterstand.”
Loyaal naar elkaar
Voor de jongeren die bij GGB Installaties in dienst komen is dit natuurlijk een ontzettend mooie manier van leren, maar het levert GGB Installaties ook veel op. Olfers: “We zijn erg loyaal naar elkaar en hebben werknemers met veel verantwoordelijkheidsgevoel. Wij weten: het loont echt om buiten de kaders te denken.”

Bron: Wij Techniek – 30 september

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?