15 oktober 2021 1 min

Op 4 oktober verzorgde Sterk Techniekonderwijs (STO) Zoetermeer een leerlingprogramma ‘Techniek in beweging’ speciaal voor brugklasleerlingen in Zoetermeer. Binnen STO Zoetermeer werken het primair onderwijs, het vmbo, het mbo, de regionale overheid en het regionale bedrijfsleven samen aan aantrekkelijk en innovatief techniekonderwijs. Het doel is om leerlingen te enthousiasmeren voor een technische opleiding en een loopbaan in de techniek. Tijdens de dag werden leerlingen per bus langs verschillende beroepen gebracht en konden zij zowel kennis als praktijkervaring opdoen. NVKL werd vanuit de organisatie benaderd om mee te doen, aangezien wij eerder aan het initiatief Zoetermeer on Stage meededen met onze Kraak de Klas escaperoom die bij de leerlingen in de smaak viel. NVKL nam contact op met lidbedrijf Bouter om de activiteit samen in te vullen.
Koudetechniek en Kraak de Klas
Leerlingen van maar liefst 19 eerste klassen vmbo, in totaal zo’n 400 kinderen, namen deel aan de workshops die bij bedrijven waren georganiseerd. NVKL ontving op locatie bij Bouter twee eerstejaars vmbo-klassen van het Oranje Nassau College Clauslaan in Zoetermeer. In twee rondes van ieder vijf kwartier nam Bouter de leerlingen mee in een presentatie over koudetechniek en kregen ze door Dirk König, teamleider projecten grootkeuken techniek, letterlijk een kijkje in de keuken bij het bedrijf waar ze onder andere grote koel- en vriesinstallaties zagen. Hierna nam NVKL de leerlingen mee in de escaperoom Kraak de Klas, waarbij de leerlingen een kist met daaraan sloten met behulp van opdrachten open moesten krijgen binnen 50 minuten. De leerlingen deden enthousiast mee en alle groepjes wisten de kist binnen de tijd te kraken.
NVKL en STO
NVKL werkt met verschillende STO’s in Nederland samen om gezamenlijk activiteiten op scholen te organiseren en actief een bijdrage te leveren aan een aantrekkelijk en innovatief techniekonderwijs, waarbij kinderen goed worden voorbereid op een opleiding en werk in de regio. NVKL kan als branchevereniging scholen en bedrijven met elkaar verbinden. Op 26 oktober tekent NVKL een partnerovereenkomst met STO Zoetermeer om in het vervolg vaker activiteiten in Zoetermeer te organiseren.

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?