15 oktober 2021 2 min

Op vrijdag 8 oktober was NVKL lidbedrijf Heluto uit Diever als standhouder aanwezig geweest bij Techniek Tastbaar in Steenwijk. Tijdens Techniek Tastbaar maken jongeren van 10 tot 16 jaar kennis met de 7 verschillende werelden van techniek. Het doel is om deze studenten enthousiast te maken voor de techniek. Heluto blikt terug op een geslaagde dag. 

De dag zelf was voor zowel de bezoekers als standhouder een groot succes. Maar liefst 2600 bezoekers bezochten Techniek Tastbaar,  dubbel zoveel als van te voren verwacht. Heluto had als doel om het RTC (Regionaal Techniek Centrum  Steenwijk) onder de aandacht te brengen, samen met een aantal collega bedrijven hebben zij in de kantine laten zien wat ze allemaal kunnen. Heluto heeft deze dag laten zien wat er allemaal mogelijk is in de koel-, airco-  en warmtepomp techniek. Door meerdere VR Brillen een vaste opstelling te laten zien waarin de werking van een koeling in beeld werd gebracht.  Het mooie hieraan is dat de deelnemers daadwerkelijk kunnen zien wat er gebeurd in het proces van verdampen en condenseren. De kunst is om het de kinderen zo simpel mogelijk uit te leggen en dat valt nog lang niet mee..
Kraak de Klas & hardsolderen
Via NVKL heeft Heluto het “Kraak de Klas” spel meegenomen. Kraak de Klas is een escape room waarbij de puzzelaars een kist met verschillende sloten moet loskrijgen door het oplossen van verschillende raadsels en puzzels. Uiteraard hebben deze opdrachten allemaal te maken met koude- en klimaattechniek. De snelste wint, maar als beloning zit er kleine prijsjes in de kist.

Het grootste succes was om kinderen aan de slag te laten gaan met een praktijkopdracht. We hebben hiervoor een opstelling gemaakt waarbij ze konden hardsolderen. De bedoeling was om één persoon als begeleiding neer te zetten, toch was dat iets te optimistisch. Van 12.00 tot 20.00 uur ‘s avonds hebben we doorlopend met twee servicemannen kinderen laten solderen. Eind van de middag hebben we nog twee collega’s ingevlogen om hierbij te assisteren.

Voor de beste hardsoldeerder was er ook een leuke prijs te winnen! Namelijk twee kaarten voor PEC Zwolle – Cambuur. Deze zijn gewonnen door Twan Slomp uit Ruinerwold. De tweede prijs is gewonnen door Julia uit Meppel. Zij ging naar huis met een PEC Zwolle thuis shirt. Ook bij “Kraak de klas” hebben we twee mooie prijzen vergeven. Max Havenith uit Meppel won een sjaal van PEC Zwolle en Mark van Gunst uit Steenwijk een bal van PEC Zwolle.
Maak jongeren enthousiast voor ons mooie vak!
Al met al blikken wij terug op een prachtige dag waarbij we van 12.00 tot 20.00 uur vol gas hebben gegeven met in totaal zes collega’s.  Het is belangrijk om met elkaar te zorgen dat we jongeren enthousiast maken (en houden!) voor ons mooie vak.  Samen kunnen we ervoor zorgen dat meer jongeren voor techniek kiezen zodat de vijver waaruit we met zijn allen vissen meer vissen gaat bevatten.
De dag bevestigde ons nogmaals, laat de kinderen wat uitvoeren, hoe praktisch en simpel ook. Uiteindelijk blijkt het dat de kinderen dat het meest waarderen en leuk vinden.
Doet u ook mee?
Wij hopen ook andere NVKL bedrijven hiermee te enthousiasmeren om met dit soort activiteiten aan de slag te gaan! Voor Kraak de Klas kisten en andere tools vindt u in de Arbeidsmarkt Toolkit op de website. Kijk voor meer informatie en nieuwe data van deze evenementen op www.techniektastbaar.nl

 

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?