6 april 2021 1 min

In de afgelopen drie weken hebben 14 leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Schiedam zich gebogen over een opdracht in de koudetechniek. Op dinsdag 30 maart presenteerden zij hun bevindingen.

Marcel Heijboer van het bedrijf Atlas Copco liet de leerlingen, na een vraag van NVKL, op 2 maart kennismaken met de wereld van de koudetechniek. Zij kregen de volgende vragen voorgelegd:

Hoe werkt een koeldroger?
Welke koudemiddelen zijn er?
Wat is er nodig om de laatste generatie koudemiddelen (HFO’s) te kunnen toepassen?

Op 30 maart konden zij dit vak ‘onderzoeken & ontwerpen’ afsluiten met een advies aan Atlas Copco over het gebruik van de laatste generatie koudemiddelen. Bij deze presentaties waren Marcel Heijboer en Brenda Witzier (NVKL) aanwezig.

De jonge leerlingen hadden zich in teams van twee personen goed verdiept in de koudetechniek, de werking van perslucht/persdrogers en de verschillende koudemiddelen. Begrippen als GWP, natuurlijke en synthetische koudemiddelen en HFO’s vlogen ons om de oren. Het was duidelijk spannend om dit te mogen presenteren. Eén van de leerlingen wist mooi uit te drukken hoe zijn team het had aangepakt: ontdekken, onderzoeken en opschrijven (zoals zijn moeder hem had aangeraden).

De leerlingen gaven mooie adviezen die er over het algemeen op neer kwamen dat koudemiddelen het milieu en de ozonlaag zo min mogelijk belasten. Daarbij was het belangrijkste dat koudemiddelen veilig worden opgeslagen en veilig moesten worden toegepast voor mens en natuur. Weer een beetje wijzer én met een NVKL gadget verlieten zij het klaslokaal. Met de docent kwamen we tot de conclusie dat dit thema interessant genoeg is om nog eens te herhalen en waar mogelijk ook uit te diepen voor tweede klassers. Wordt vervolgd dus! Dit was een mooie manier om de nieuwe generatie te laten ontdekken wat koudetechniek te bieden heeft. Met dank aan de inzet van Marcel Heijboer/Atlas Copco.

NVKL wordt met enige regelmaat benaderd door scholen voor een samenwerking met bedrijven in de regio. In zo’n situatie krijgen lidbedrijven rondom die school een mailbericht voor samenwerken. Wij bevelen u van harte aan om daar aan mee te werken. Voor meer informatie kunt u terecht bij Brenda Witzier, brenda@nvkl.nl.

 

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?