18 februari 2021 2 min

Technische brancheverenigingen waaronder NVKL, FME, en SBB (samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven) en bedrijven in de technologische industrie bundelen de krachten om er voor te zorgen dat er voor iedereen met interesse in techniek een stageplek beschikbaar is. Het gaat om leerbanen in een BBL-traject, maar vooral om de BOL-stages. Zeker nu door de coronacrisis tekorten ontstaan, is de inzet van bedrijven hard nodig. Op dit moment zoeken ruim 400 studenten een stage of leerbaan voor een technische opleiding in de metaal en metalektro.

Er zijn met name tekorten voor BOL-stages op niveau 4, o.a. op het gebied van:

Smart Industry: robotica, embedded software en big data.
Human technology: productontwikkeling of -verbetering met technische kennis en klant- en marktonderzoek.
Luchtvaart industrie: mechanica, avionica en onderhoud.
Technicus engineering: werktuigbouwkunde, elektrotechniek, installatietechniek.

Doet u mee?
Juist nu kunnen we laten zien dat we een sector met perspectief zijn, voor jongeren, voor zij-instromers en voor medewerkers in onze bedrijven die bij willen leren. Ook uw bedrijf kan helpen, door een stage of leerbaan aan te bieden! Bent u nog geen erkend leerbedrijf, maar wilt u dit wel worden, en een jongere de kans bieden om bij u stage te lopen? U kunt hiervoor terecht bij SBB:  Doet u mee? ​​​​​​​

Ik kan een stagiair plaatsen
Ik wil een leerbedrijf worden

Erkenning aanvragen
Om een stagiaire te kunnen plaatsen moet men een erkend leerbedrijf zijn. SBB helpt met de erkenning en met een goede begeleiding van de BBL- en BOL-studenten. Als niemand jongeren de kans wil geven om praktijkervaring op te doen, dan hebben we straks nog minder instroom in de techniek! Jongeren die een installatietechniek, elektrotechniek, werktuigbouwkunde of mechatronica opleiding volgen, vinden regelmatig via stages hun weg naar de koeltechniek. Waar zij dan na afronding van hun studie in door kunnen leren.

In de MBO opleidingen specifiek voor koudetechniek zijn geen tot weinig tekorten aan stageplekken en leerbanen. Het Techniek College Rotterdam is de enige MBO opleider die leerlingen in de BOL opleidingen voor koudetechniek heeft, hier wordt wel regelmatig om stageplaatsen gevraagd. Heeft u een bedrijf in de regio Rotterdam, laat het weten via brenda@nvkl.nl, wij brengen u graag met TCR in contact.
Wilt u hier meer informatie over?
Lees dan de FME pagina over het aanbieden van een stageplaats
Meer weten over hoe het werkt in het MBO:  NVKL/mbo
Hulp nodig of meer weten, neem contact op via: brenda@nvkl.nl

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?