11 december 2020 1 min

Op maandag 7 december volgden 2 groepen 7/8 in Den Haag een gastles koudetechniek. Via een presentatie kregen zij mee wat koudetechniek is en waar je dat allemaal terug kunt vinden. Vol verbazing constateerden zij dat de appel of banaan die zij aten, maanden geleden geplukt kon zijn, maar nu nog steeds vers is door de koudetechniek. Ook het verhaal over de coronavaccins die dankzij koudetechniek bewaard kunnen blijven maakten veel indruk. Verder realiseerden zij zich – na de uitleg en een filmpje – wat zich nou toch precies in de koelkast afspeelt. De kinderen hadden heel goed opgelet want zij konden bijna allemaal alle Quiz vragen goed beantwoorden. Na de vele vragen die zij afvuurden konden zij aan de slag met een koudetechnisch knutselwerk waarin zij een dominospel met koudetechnische plaatjes in elkaar gingen zetten. Dit spel kan in de klas bewaard blijven en daar voortaan gespeeld worden, zodat zij hopelijk nog eens aan ons terugdenken.
Goed voorbeeld volgt
In de komende periode wordt op een vmbo in Lelystad, Tolsma Techniek Emmelooord en ENGIE Refrigeration B.V. Emmeloord samen aan een groep onderbouw vmbo-leerlingen een gastles geven. Hiermee proberen wij ze te interesseren voor het keuzevak koudetechniek dat zij in leerjaar 3 of 4 kunnen kiezen, of zelfs voor een vervolgopleiding op het MBO Friese Poortcollege in Emmeloord waar met ingang van volgend jaar een stuk koeltechniek in de installatie en elektrotechnische opleidingen verzorgd kan worden.

Op een vmbo school in Rijssen zal A3 koel- en vriestechniek begin volgend jaar voor een groep leerlingen een gastles verzorgen.
Ook een gastles geven?
Wilt u ook eens een gastles geven op een basisschool of middelbare school, maar u weet niet hoe? NVKL heeft speciaal voor haar leden gastlessen (duur ongeveer 1 a 1,5 uur) laten maken. Dit kunt u aanvragen bij NVKL. U vindt deze in de arbeidsmarkttoolkit, onder het kopje ‘kant en klare gastlespakketten’. Wilt u meer weten, zoekt u een school, of heeft u een gastles gegeven en wilt u uw ervaringen delen met andere NVKL leden, stuur dan vooral een bericht naar brenda@nvkl.nl

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?