25 juni 2020 2 min

De tweede editie van de Internationale Dag van de Koeling vindt wederom op een tropische 26 juni plaats. Internationale brancheorganisaties uit de HVAC-sector (heating, ventilation en air conditioning) staan op deze dag stil bij het belang van koeling, airconditioning en warmtepompen. NVKL, de Nederlandse brancheorganisatie van ruim 400 leveranciers en erkende installateurs in koudetechniek en klimaatbeheersing, besteedt ook dit jaar aandacht aan deze dag.

Henry Kruiper, directeur NVKL: “In onze huidige maatschappij speelt koeling een grote rol, denk alleen al aan de gehele voedselketen. Koeling zorgt ervoor dat ons eten vanaf het moment dat het van het land af komt tot aan de schappen in de supermarkt vers blijft. We zijn afhankelijk van de  professionaliteit van onze koeltechnische installateurs en leveranciers én de duizenden technici die het in de praktijk waarmaken. Ook in Nederland staan we stil bij ‘World Refrigeration Day’ om het enorme belang van koeltechniek in onze samenleving te benadrukken.”

Het belang van koeltechniek
Zeker met deze tropische temperaturen is koeltechniek niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Koeltechniek komt namelijk overal voor zonder dat je dit altijd direct door hebt. Zo staan thuis de koelkast en vriezer te draaien en worden er in steeds meer huizen warmtepompen en airconditioners geplaatst om de binnentemperatuur te regelen. Gekoelde datacenters zorgen ervoor dat we een goede internetverbinding hebben op kantoor. In de industrie wordt gebruik gemaakt van koeltechniek, maar denk bijvoorbeeld ook aan de koeling in de zorg, zoals het koel houden van medicijnen en operatiekamers, of koeling in het openbaar vervoer en in winkels. Koeltechniek is hiermee essentieel voor zowel ons comfort als onze voedselveiligheid.

Stijging verkoopcijfers airconditioners
Ook dit jaar wordt er weer een hete zomer voorspeld. Veel mensen werken vanwege de huidige situatie thuis en vieren de zomervakantie in eigen land (en eigen huis). Om de warme dagen en klamme nachten door te komen, merkt de sector dat dit jaar veel huishoudens kiezen voor de aanschaf van een airconditioning. Waar vorig jaar al 30% stijging in de verkoopcijfers van kwaliteitsairconditioners waar te nemen was, het totaal aantal verkochte airconditioners lag rond de 123.000, verwachten de bij de NVKL aangesloten leveranciers dat de verkopen dit jaar met circa 50% zullen stijgen naar 185.000. De NVKL erkende installateurs merken dit ook. Zij zien in deze periode een sterk groeiende vraag naar airconditioners onder consumenten.

Webinar ‘Alles over Airconditioning’
Brancheorganisatie NVKL merkt vooral in deze tijd dat consumenten veel vragen hebben rondom airconditioning. Goede voorlichting kan het maken van verkeerde keuzes helpen te voorkomen. NVKL geeft daarom tijdens de Dag van de Koeling op 26 juni in een webinar meer informatie over alles wat er bij de aanschaf van een airco komt kijken. Vanaf 11.00 uur worden consumenten in een half uur bijgepraat over onder andere de verschillende typen airconditioners, energielabels, geluidseisen en het belang van goed onderhoud. Tijdens het webinar is er ook gelegenheid om vragen te stellen. Deelname aan dit webinar is gratis. Schrijf je in via deze link.

Kies een NVKL erkende installateur
Het plaatsen en onderhouden van airconditioners is een specialisme. Twijfel je welke installateur je hiervoor moet benaderen? Kies dan altijd voor een NVKL erkende installateur om zeker te zijn van kwaliteit, duurzaamheid, betrouwbaarheid en professionaliteit. Alle NVKL installateurs zijn in het bezit van de NVKL erkenning, waar ze één keer in de twee jaar op getoetst worden. Zij voldoen hiermee aan alle verplichte wetgeving en eisen op het gebied van onder andere opleiding, vakkennis en materiaal. Bovendien kun je altijd terugvallen op de zakelijke geschillencommissie en de geschillencommissie voor consumenten die aan de NVKL erkenning zijn gekoppeld. Op www.nvkl.nl vind je installateurs die gecertificeerd zijn.

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?