15 mei 2020 1 min

Uit een inventarisatie vanuit de achterban naar eventuele knelpunten in de toelevering van installaties of componenten komt het volgende beeld:

De levering vanuit China is inmiddels bijna weer op het niveau van voor de crisis. Het transport gaat soms nog wel met vertraging als gevolg van verplichtingen in havens.
Levering van onderdelen vanuit Europa: de fabrikanten in o.a. Italië, Frankrijk en België hebben de afgelopen weken hun activiteiten beperkt vanwege de verspreiding van het coronavirus. Veel bedrijven in Italie en Spanje zijn echter bezig met een herstart.
Het transport van goederen binnen Europa is nog steeds mogelijk in de meeste landen. Wel ontstaat er soms vertragingen door extra controles bij de grensovergangen.
Hoewel er een toenemende vraag is naar aircosystemen begint de crisis in andere sectoren effect te hebben op de omzetten. Bij sommige is het effect gering, bij anderen, zoals o.m. in de horecagerelateerde eindmarkten lopen de omzetverliezen zeer hoog op. Voor mei wordt nog verdere daling verwacht.
Zoals genoemd groeit de omzet in split-systemen voor kleinere toepassingen zoals woningen. Algemene koeltechniek lijkt ook nog behoorlijk door te draaien.
Het verdere effect van de crisis is op dit moment nog niet te voorspellen. Wel lijkt het erop dat veel bedrijven moeite hebben met binnenhalen van nieuwe opdrachten. Er wordt rekening gehouden met terugval in of na de zomer.

Dit is niet meer dan een beknopte momentopname en dus geen harde informatie.

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?