28 juni 2019 2 min

De European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) heeft een online tool beschikbaar: de ‘Technology Catalogue’. In deze database kunt u uw groene technologieën, energiebesparende onderdelen en duurzame producten laten opnemen. De belangrijkste doelgroepen zijn het mkb en huishoudens in geselecteerde EBRD-landen, die financiering nodig hebben om bestaande technologie en apparatuur te vervangen, te bouwen, uit te breiden of te renoveren.

Hoe werkt de Technology Catalogue?
De Technology Catalogue wordt onder andere gebruikt in de Green Economy Financing Facility (GEFF). Met de GEFF stelt de EBRD sinds 2006 al € 4 miljard aan financiering beschikbaar voor investeringen in duurzame energieprojecten. Dit gebeurt via 130 partnerbanken in 24 EBRD-landen.

Een voorwaarde voor een GEFF-lening is de duurzaamheidsfactor van de producten die de lenende investeerder gaat gebruiken. De bank wil hiermee de groene impact van de totale investering waarborgen.

Op basis van de Technology Catalogue keurt de EBRD investeringen tot € 250.000 doorgaans goed. Bedrijven en huishoudens kunnen dan financiering aanvragen met een goedkeuringscertificaat van de EBRD voor de geselecteerde producten. Dit versnelt het beslissingsproces voor de financieringsaanvraag. Een voordeel voor de investeerder is dat hij de producten lokaal kan inkopen. De keuze voor deze producten vergroot de kans op financiering.

Welke producten?
Het gaat om producten binnen de (woning)bouw en (installatie)techniek. De hoofdproductcategorieën zijn: ramen en deuren, isolatie, boilers, warmtepompen, warmtekrachtkoppeling, koeling, motoren en pompen, procestechnologie, transport, huishoudelijke apparaten, en verlichting. Bekijk de subcategorieën in het menu van de Technology Catalogue.

Uw producten registreren
Om uw producten te laten opnemen in de Technology Catalogue moeten deze:

voldoen aan de minimale prestatiecriteria van 20% energiebesparing of 20% reductie in CO2- emissie (in de lokale context);
leverbaar zijn via lokale verkooppunten in bepaalde landen in Oost Europa, Noord Afrika, Midden Oosten en Centraal Azië. De landenlijst staat ook in het keuzemenu van de tool.

Zijn uw producten goedgekeurd, maar nog niet lokaal beschikbaar? Dan kunt u met het EBRD Trade Facilitation Programme nagaan of er import- en verkoopmogelijkheden zijn via lokale, erkende distributeurs.

Heeft u interesse?
Wilt u weten of uw producten in aanmerking komen voor registratie in de Technology Catalogue? Ziet u kansen voor uw bedrijf in het gebruik van deze online tool voor (meer) export naar de deelnemende landen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of voor een gesprek met een van onze adviseurs.

Jurre de Bok
E: jurre.debok@rvo.nl
Marieke van der Wilk
E: marieke.vanderwilk@rvo.nl

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?