14 juni 2019 2 min

Op 3 en 4 mei vond de eerste AREA-ledenvergadering van het jaar plaats. AREA is de Europese branchevereniging voor koel- en klimaatinstallateurs. De vergadering vond plaats in Bratislava (Slowakije).  NVKL-voorzitter Mart Peeman en directeur Henry Kruiper waren daar aanwezig, hieronder hun verslag.

Nieuw lid
De HKVSV is de Hongaarse branchevereniging voor de koel- en klimaattechniek en wil zich weer aansluiten bij AREA. Dat brengt het aantal landen dat AREA-lid is op 26. Volgens deze leden is de markt niet gebaat bij steeds nieuwe koudemiddelen met een steeds lagere GWP. Ze doen daarom een oproep aan fabrikanten niet te veel koudemiddelen te brengen, en de aandacht te verleggen van GWP naar TEWI.

F-gassen
R404A is na forse prijsstijging weer goedkoper geworden, waardoor het soms goedkoper is dan de vervangers! Dit komt door het verbod op hoog-GWP koudemiddelen (>2500) dat eraan komt, waardoor sommige leveranciers het middel dumpen om er niet mee te blijven zitten.

Wegwerpcilinders worden verkocht als zijnde toch navulbaar. Dit wordt niet gecheckt en dat maakt het technisch legaal. Er moet een voorstel worden gedaan aan de Europese Commissie (EC) om handel met wegwerpcilinders aan te pakken.

Men vindt dat het benodigde herexamen voor een F-gassendiploma, om te mogen werken in Vlaanderen, discriminerend is. Men denkt erover om er een brief aan te wijten en te versturen naar de EC.

Energie
Men heeft gewerkt aan richtlijnen om de regels vanuit de EPBD te implementeren binnen de EU-lidstaten. Zo komen er nieuwe richtlijnen voor inspecties en werkt men aan de ontwikkeling van parameters om de verbondenheid van een gebouw met het internet te meten. Het algemene beeld wat betreft inspecties is dat de markt  dit moeilijk accepteert en er weinig handhaving op plaatsvindt.

Vaardigheden
AREA wil een Refrigerant Driving License, RDL, opzetten  gericht op monteurs in minder ontwikkelde landen. Het moet gaan om basiskennis en deels gebaseerd zijn op de EN13313. In eerste instantie zal het gaan om brandbare koudemiddelen in kleine applicaties. Later kunnen ook andere koudemiddelen worden toegevoegd.

AREA participeert ook in dit United Nations project: www.realalternatives4life.eu Het is een project om kennis te verspreiden over laag-GWP-koudemiddelen met het oog op de vervanging van HFK’s. Ieder EU-lid kan meedoen en een nationale trekker benoemen. Nationale opleiders kunnen training & Assessment Partner worden en in eigen beheer certificaten uitgeven. Aeres Tech is de Nederlandse partner.

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?