Elke vierde donderdag van september is voortaan de ‘Dag van de Warmtepomp’. Met die aankondiging op 28 september, wil directeur Jenny van den Bovenkamp van het Expertisecentrum Koudetechniek van Aeres Tech en het opleidingscentrum GOº, blijvend de aandacht vestigen op het vraagstuk van de energietransitie en de rol die bedrijven in de koude- en installatietechniek daarin kunnen vervullen.

Tijdens de Dag van de Warmtepomp in Ede  op donderdag 27 september waren enkele honderden vertegenwoordigers van bedrijven aanwezig – niet alleen directeuren en managers maar ook monteurs en ontwerpers. De meest opvallende spreker was Diederik Samsom, de onderhandelaar voor het landelijk klimaatakkoord, die een bevlogen pleidooi hield: “Ik ben eigenlijk nog nooit zo optimistisch geweest. We gaan het gewoon redden.”

Hij doelt daarmee op de wat hij noemt ‘grote verbouwing’ van Nederland: liefst 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen moeten voor 2050 worden geïsoleerd en voorzien van duurzame verwarming. Dat wil zeggen: zonder de verbranding van fossiele energie.

Samsom schudde donderdag in Ede optimistisch makende voorbeelden uit zijn mouw: Nederland heeft 500 vierkante kilometer zonnepanelen nodig om aan de klimaatdoelstelling te voldoen. “In China leggen ze in een maand 125 vierkante kilometer. Ze doen daar in drie maanden, waar wij 30 jaar over kunnen doen. Dat moet dus echt lukken”. Samsom wijst op de successen van Elon Musk en zijn elektrische Tesla-auto’s. “Zelfs als hij volgend jaar failliet zou gaan, dan heeft hij de wereld veranderd. Kijk naar Volkswagen: dat bedrijf dacht vijf jaar geleden nog dat de toekomst lag in schone diesel. Nu investeert het bedrijf 13 miljard euro in de fabricage van elektrische auto’s.”

Met de techniek gaat het hard, zeker als het gaat om warmtepompen. Techniek is niet zozeer het probleem, werd gisteren in Ede wel duidelijk. “Waar kiezen we voor? Vakantie of een investering in een warmtepomp?” Het hemd is nader dan de rok, wil Samsom maar zeggen. Hij hield de sector voor: “Het is ook aan jullie: Kom met nieuwe concepten. Isolatie en warmtepompen zijn kapitaalsintensief. Leer van de auto-industrie: lang niet iedereen kan zomaar auto betalen, maar we rijden er wel bijna allemaal in. Dat gaat dus over creatieve financieringsproducten. As je mensen vraagt wat ze betalen voor gas, water en licht, dan kunnen ze nauwelijks antwoord geven. Daar moet meer bewustwording in ontstaan. De bedrijfstak kan daar in een rol spelen.”

Voordat Samsom aan het woord kwam, gingen sprekers in op diverse aspecten van de energietransitie en de rol die de warmtepomp daarin kan spelen. Henry Kruiper, voorzitter van branchevereniging NVKL sprak de ambitie uit ‘enkele duizenden’ nieuwe vakmensen op te leiden, via GOº Opleidingscentrum. “We hebben hier niet voor niets een expertisecentrum in Ede. Hier moet het gebeuren.”

Daarvoor zijn alle faciliteiten inmiddels aanwezig. In het Expertisecentrum van Aeres Tech opende Samson met een druk op de knop het nieuwe opleidingscentrum voor warmtepompen in Nederland.

Frank Agterberg van de ‘Dutch Heat Pump Association’ gaf prognoses over de groei van het aantal te installeren warmtepompen. Nu zijn dat er jaarlijks 20 tot 30.000. Maar dat gaat toenemen tot 200.000 in het jaar 2030, verwacht hij. “We hebben heel veel monteurs nodig, dat staat als een paal boven water. Gelukkig kunnen we die nu hier opleiden.”

Meer informatie over het expertisecentrum voor warmtepompen? Neem dan contact op met: r.robbertsen@aeres.nl.