In het kader van het sectorplan warmtepompen wordt gekeken naar uitbreiding van aandacht voor warmtepompen in het regulier beroepsonderwijs.
Door de energietransitie neemt de vraag en het belang van warmtepompen voor de installateur en de consument exponentieel toe. Om te voorzien in deze vraag is er onderwijs nodig om de (toekomstige) werknemers binnen de branche op te leiden in het werken met warmtepompen. S-BB heeft naar aanleiding van de onderwijsbehoefte een akkoord gegeven om de warmtepomp op te nemen binnen de drie werktuigkundige mbo-opleidingen. Hierdoor krijgen de studenten de kans om te leren werken met warmtepompen.

Adviesprofiel

Om het onderwijs en bedrijfsleven te helpen met het vormgeven van het onderwijs gericht op warmtepompen binnen de opleidingen heeft Wij Techniek besloten om een adviesprofiel te ontwikkelen. Binnen het adviesprofiel worden samen met het onderwijs en bedrijfsleven de kennis en vaardigheden aangaande het werken met warmtepompen binnen de volgende drie mbo-opleidingen bepaald:

  1. 25350 Monteur werktuigkundige installaties
  2. 25834 Eerste monteur werktuigkundige installaties utiliteit
  3. 25835 Eerste monteur werktuigkundige installaties woning

Inventarisatie bestaande middelen

Naast het ontwikkelen van het adviesprofiel wordt binnen het project ook een inventarisatie gemaakt van bestaande leermiddelen. Hierbij willen we het adviesprofiel ontwikkelen en de leermiddelen inventariseren binnen twee groepen:

  1. Kernvakgroep: bestaande uit experts vanuit het onderwijs en bedrijfsleven op het gebied van warmtepompen en de werktuigkundige (installatietechnische) mbo-opleidingen. De vakgroep zal middels enkele online bijeenkomsten via MS Teams het landelijk adviesprofiel ontwikkelen. De verwachte tijdsbelasting is 8 tot 10 uur in een periode van 4 tot 5 maanden.
  2. Klankbordgroep: bestaande uit geïnteresseerden vanuit het onderwijs en bedrijfsleven die de ontwikkeling van het landelijk adviesprofiel volgen en inhoudelijk het document voorzien van feedback. De verwachte tijdsbelasting is 2 tot 4 uur in een periode van 4 tot 5 maanden.

Wil je betrokken zijn bij de ontwikkeling van het landelijk adviesprofiel voor de implementatie van kennis en vaardigheden op het gebied van warmtepompen, binnen de werktuigkundige mbo-opleidingen? Meld je dan aan voor de kernvakgroep of klankbordgroep door contact op te nemen met brenda@nvkl.nl

Zie ook het adviesprofiel warmtepompen van Wij Techniek.