Carbon Border Adjustment Mechanism,

CBAM, beter bekend als Carbon Border Adjustment Mechanism, is een nieuw instrument dat geïntroduceerd is door de Europese Commissie als onderdeel van het streven naar een koolstofarme economie middels de Green Deal. Het CBAM is een Europese verordening die de EU in heeft gezet voor de correctie aan de grens van de CO₂-uitstoot die is vrijgekomen bij de productie van bepaalde goederen buiten de EU. Bedrijven zijn vanaf 1 oktober 2023 verplicht om ieder kwartaal te rapporteren over CBAM-goederen bij de Europese Commissie. Voor de koel- en klimaatsector zijn het vooral stalen- en gietijzeren basismaterialen en producten zoals stalen buizen/hulpstukken, schroeven/moeren/ringen en stalen opslag tanks >300liter geïmporteerd van buiten de EU die binnen de scope van deze Europese verordening 2023/959 van 10 mei 2023 vallen.

In Nederland houdt de Nederlandse Emissieautoriteit toezicht op de verplichting om na afloop van elk kwartaal een CBAM-rapport in te dienen.

De producenten in Europa, zoals staal en aluminiumbedrijven, betalen al een CO₂-heffing in het zogenoemde ETS. Hierdoor worden deze producten duurder dan producten die vanuit niet-Europese landen komen. Om dit te corrigeren gaat de Europese Commissie de import van deze producten vanaf 1 januari 2026 ook belasten via CBAM. Hierdoor ontstaat een gelijk speelveld.

Terugkijklink webinar

Op 21 november 2023 organiseerde de NEa in samenwerking met de Douane een Webinar voor importeurs van CBAM-goederen waarin alle ins- en outs rondom deze EU wet aan bod komen. Het webinar is hier terug te zien. Of download hier de presentatie.