Vorige week donderdag organiseerde NVKL samen met KNVvK, STEK, Opleidingscentrum GO°, Post HBO Koudetechniek en Binnenklimaat Nederland het Cooling Matters event. Dat koeling van belang is, bleek op deze dag maar weer. Met temperaturen rond de 30 graden was het erg benauwd, ook op locatie. Dit weerhield de bezoekers er echter niet van om de hele middag een leuk en interessant programma te volgen. Zij namen deel aan de eerste fysieke editie van World Refrigeration Day, waar deze vorig jaar nog online plaatsvond vanwege corona. De bezoekers werden bij Aeres Tech in Ede opgewacht door de vijf sponsoren Benegas, Bitzer/Green Point, Carrier, Coolmark en STULZ die de dag mede mogelijk hadden gemaakt door de catering te sponsoren.

Activiteiten

De bezoekers werden op het parkeerterrein al opgewacht door de GEA-truck. Hier konden zij diverse innovatieve verwarmings- en koelingstechnologieën bekijken met uitleg van GEA-experts Maarten Gelens en Wim Bouman. Tijdens het plenair programma hielden Robert de Vries (Sparkling Projects) en Steven Lobregt (IBK) presentaties over het gasloos maken van een zuivelfabriek en de waarde van condensorwarmte. Deze presentaties zijn, net als de zes presentaties die in de parallelsessies zijn gehouden, terug te vinden op www.coolingmatters.nl. Hier tref je ook een uitgebreide fotoreportage.

Na het inhoudelijke programma werd de middag afgesloten met een leuke quiz met vragen over koudetechniek. Want waar staat de GWP-waarde ook alweer voor en sinds wanneer is de F-gassenverordening van kracht? Uiteindelijk ging John Tsoutsanis er met de prijs, een grote mentosrol, vandoor. Hierna volgde de borrel en ging iedereen naar huis met een leuke goodiebag, gevuld door de partners en sponsoren.

NVKL-projectmanager Onderwijs & Arbeidsmarkt Brenda Witzier deed aan het eind van de middag de oproep om volgend jaar gezamenlijk aandacht te vragen voor onze branche op 26 juni, de officiële dag van de koeling. Door bedrijven en scholen samen te laten werken en bijvoorbeeld een gastles te geven of leerlingen uit te nodigen voor een excursie op het bedrijf, kunnen we er samen voor zorgen dat Nederland die week niet om de koude- en klimaatbranche heen kan.