Na het Europees Parlement heeft nu ook de Raad van Ministers – waarin de lidstaten zijn vertegenwoordigd – een standpunt bepaald over een nieuwe F-gassenverordening. Dat betekent dat de trialoog-onderhandelingen (tussen de Europese Commissie, Europees Parlement en Raad van Ministers) kunnen beginnen.

Vorig jaar april publiceerde de Europese Commissie haar voorstel voor een nieuwe F-gassenverordening. Bij het maken van nieuwe Europese wetgeving is het de Europese Commissie die een eerste voorstel doet. Daarna bepalen het Europees Parlement en de Raad van Ministers (de lidstaten) hun respectievelijke standpunt over dit voorstel. Nadat de drie standpunten – 1) voorstel van de Commissie, 2) standpunt van het Europees Parlement, en 3) standpunt van de lidstaten, gezamenlijk vertegenwoordigd in de Raad van Ministers – zijn bepaald, gaan deze drie partijen met elkaar in onderhandeling om tot een definitief wetsvoorstel te komen. In Brusselse taal noemt men dit de trialoog-onderhandelingen.

Het standpunt van het Europees Parlement is vorige week aangenomen door de Europarlementariërs. Gisteren heeft dus ook de Raad van Ministers hun standpunt bepaald. Dit standpunt is minder streng, omdat de lidstaten minder grote groene stappen die het Europees Parlement wil zetten, bijvoorbeeld over de afschaling van de quota en de aanscherping van de verschillende producten, verboden. Er is nu dus bekend wat de standpunten van de drie bij het wetgevingsproces betrokken partijen zijn. In de komende periode (waarschijnlijk maanden) gaat er dus onderhandeld worden, wat daar precies uitkomt is nog zeker niet duidelijk, laat je dus niet leiden door allerlei publicaties en meningen die in de verschillende media verschijnen. Volg de feiten via de publicaties van NVKL. We houden jullie de komende maanden uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen in Brussel.

Hieronder de belangrijkste productverboden die zijn opgenomen in het standpunt van de lidstaten:
• 1 jan 2025: Verbod op stationaire, stekkerklare koelapparatuur werkend op F-gas met GWP > 150, behalve als dat niet kan vanwege veiligheidseisen.
• 1 jan 2027: Verbod op stekkerklare AC- en warmtepompapparatuur (vermogen < 50 kW) gevuld met F-gas met GWP > 150
• 1 jan 2030: Verbod op alle stekkerklare AC- en warmtepompapparatuur werkend op F-gas met GWP > 150
• 1 jan 2025: Verbod op single-splits met vulling < 3kg werkend op F-gas met GWP > 750
• 1 jan 2027: Verbod op lucht-water split systemen met vermogen < 12 kW, werkend op F-gas met GWP > 150
• 1 jan 2029: Verbod op lucht-lucht split systemen met vermogen < 12 kW, werkend op F-gas met GWP > 150
• 1 jan 2029: Verbod op split systemen met vermogen > 12 kW, werkend op F-gas met GWP > 750
• 1 jan 2033: Verbod op split systemen met vermogen > 12 kW, werkend op F-gas met GWP > 150

Bekijk hier het standpunt van de Raad van Ministers