Een groep koplopers van bedrijven uit Steenwijkerland en regio, waaronder NVKL-lidbedrijf Heluto, heeft zich gezamenlijk hard gemaakt voor het opleiden van jongeren in de techniek in regio Steenwijkerland. Samen met onderwijs, overheid en bedrijfsleven is hard gewerkt om lokalen in te richten en te voorzien van de benodigde materialen en middelen. De financiële steun van de provincie was van beslissend belang. De inbreng van de verschillende onderwijsinstellingen was onmisbaar. Wij Techniek heeft eveneens bijgedragen aan deze regionale samenwerking. De gemeenten Steenwijkerland, Meppel en Westerveld zijn betrokken.

Samenwerking

Deze samenwerking is dé oplossing om te zorgen dat de lokale bedrijven voldoende technisch geschoold personeel hebben. In januari 2023 werd de locatie formeel geopend. Hiermee is een lokaal aanbod gerealiseerd voor jongeren die:

  • graag met de handen werken,
  • beter gedijen met meer individuele aandacht,
  • graag dichtbij huis naar school gaan.

In totaal zijn 18 leerlingen dit schooljaar begonnen aan opleidingen tot monteur in de elektrotechnische en werktuigkundige installaties (10) of procestechniek(8). De BBL studenten werken bij de aangesloten bedrijven en krijgen 1 dag per week les van docenten van ROC Deltion College. Door de samenwerking met Deltion is het mogelijk om de studenten naar een wettelijk erkend diploma toe te leiden. André Sok van Heluto is heel enthousiast over het project:

“Er is een mooie samenwerking ontstaan tussen bedrijven onderling. Jongeren krijgen echt de kans om onder goede begeleiding dit beroep te leren, en als het bij de ene werkgever niet past, is het altijd mogelijk om over te stappen. We doen dit echt met elkaar. Wij hopen met dit mooie voorbeeld ook andere bedrijven te enthousiasmeren om mee te doen.”

Praktische middelen

RPA heeft twee lokalen beschikbaar gekregen van RSG Tromp Meesters. Het ene lokaal is voor de theorie, de andere voor de praktijk. Tussen beide lokalen is een opslagruimte waar alle benodigde materialen liggen. Dit is geregeld door de bedrijven. In het praktijklokaal heeft iedere leerling een eigen stellage om de verschillende oefenopdrachten te kunnen doen. Aan de muur hangt nog andere oefen- en lesmateriaal. Op deze locatie zijn ook al een aantal keer events georganiseerd om jongeren te interesseren voor de techniek, Zelfs het nieuwe NVKL Play it COOL! spel is er al gespeeld!

Voor meer informatie over RPA ga je naar de website van RPA.