De onderhandelingen over de nieuwe f-gassenverordening zijn in volle gang. In april heeft de Europese Commissie een voorstel voor de nieuwe f-gassenverordening – die begin 2024 moet ingaan – gepubliceerd. Nu zijn de Europese Commissie, de lidstaten (waaronder Nederland) en het Europees Parlement samen aan het onderhandelen over wat er precies in komt te staan. Een onderdeel van dat proces is het bepalen van een standpunt binnen het Europees Parlement, zodat het parlement daar als geheel over kan stemmen. Het ITRE-comité – dat zich binnen het parlement bezighoudt met industrie, transport, onderzoek en energie – heeft hun opinie gepubliceerd (zie bijlage voor het document). Dat is hun zienswijze over het voorstel. Er staat onder meer het volgende in:

• Art 10 lid 3: Certificering voor natuurlijke koudemiddelen staat erin, zoals verwacht.
• Verbod 14: Stationaire koeling: max GWP 1500 [voorstel Eur Commissie zegt 2500] vanaf 1 jan 2024.
• Verbod 17: “Equipment which is moveable between rooms” staat er nu ook bij. Nieuw voorgestelde ingangsdatum verbod is 1 jan 2027 ipv 1 jan 2025.
• “Fixed double duct appliances” nu ook deel van verbod 18a.
• Verbod 18b (“max GWP 150 voor splits < 12kW”) is verwijderd. • Verbod 18c: o Splits > 12kW: max GWP 750 vanaf 1 jan 2027 (dus 2 jaar later dan voorstel van de Commissie)
o Alle splits, onafhankelijk van vermogen, max GWP 750 vanaf 1 jan 2029

Begin maart komt er een ander comité met hún opinie. Dit comité is het ENVI-comité – houden zich bezig met milieu – en die hebben een steviger vinger in de pap dat ITRE. Daar zal NVKL uiteraard weer over berichten. Uiteindelijk stemt het hele Europees Parlement (zogenaamde plenaire stemming) eind maart over de tekst van de nieuwe verordening.

Lees hier de opinie van ITRE.