Op het vmbo in Goes is de NVKL-lesmethode voor het keuzevak koudetechniek onder de aandacht gebracht. Het Goese Lyceum heeft de ‘Wij Techniek’ subsidie aangevraagd en besteed. Daarnaast zijn er docenten getraind. Ondanks dat alles goed geregeld was, bleek extra hulp welkom. Gelukkig kon NVKL-lid Smit Holland deze hulp bieden!

Samen met docent Mike Weijmans, heeft Gert de Keijzer van Smith Holland gastlessen gegeven over koudetechniek aan de derde klas vmbo-PIE (produceren, installeren, energie). Met behulp van demo unit van NVKL konden zij de basisprincipes voor koudetechniek uitleggen en verder toelichten. Tijdens een projectweek, die plaatsvond in de 2e week van februari, hebben zij samen met 12 leerlingen een blikjeskoeler gebouwd. De leerlingen mochten zelf de spiraaltjes voor de blikjeskoeler buigen, wijder maken en voorzien van een afdichtende verbinding. Vervolgens hebben de leerlingen alles aan elkaar gesoldeerd en werd er gecontroleerd op lekdichtheid. Als laatste stap hebben zij alles luchtvrij gemaakt en het systeem gevuld. Tot ieders verbazing werkte het systeem naar behoren en al snel waren alle blikjes koud genoeg voor consumptie.

Al met al een geslaagd project en hopelijk zijn er vele leerlingen enthousiast geworden! Vanaf volgend schooljaar biedt het Goese Lyceum dit keuzevak aan, in haar lesaanbod voor vmbo-leerlingen.

Dus … wordt vervolgd!