22 januari 2021 2 min

Tijdens de persconferentie op 20 januari zijn er nieuwe maatregelen aangekondigd. Vanaf 23 januari geldt een avondklok en per direct is het maximum aantal privé-gasten teruggebracht naar 1 persoon per huishouden per dag. Deze maatregelen leiden vooralsnog NIET tot aanpassing van het huidige protocol ‘Samen veilig doorwerken’ voor de bouw- en technieksector. We mogen dan ook blijven doorwerken, ook tijdens de avondklok. Uiteraard blijft het van groot belang dat we dit veilig doen.
In het kort:

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met een avondklok per zaterdag 23 januari en duurt tot in ieder geval 10 februari 04.30 uur.
De avondklok geldt tussen 21.00 uur en 04.30 uur.
Alle vormen van werk vallen onder de uitzondering, dus niet alleen het werk in vitale processen. We kunnen blijven doorwerken tijdens de avondklok, de werkgever beslist in overleg met de opdrachtgever of dit ook nodig is. Let wel: houd je aan het protocol en in aanvulling hierop reis je met de twee benodigde verklaringen.
Als je naar je werk reist tijdens de avondklok dan heb je twee verklaringen nodig:

Ten eerste een werkgeversverklaring: de werkgever vult deze eenmalig per werknemer in en deze geldt voor de gehele avondklok-periode. Alleen het dragen van bijv. werkkleding is niet voldoende.
De tweede verklaring ‘Eigen verklaring avondklok’ vul je als werknemer zelf in. De werknemersverklaring (persoonlijk ingevulde verklaring) hoeft niet elke dag te worden ingevuld, maar kan in één keer voor de hele periode, wel zo precies mogelijk.

De werknemersverklaring (persoonlijk ingevulde verklaring) hoeft niet elke dag te worden ingevuld, maar kan in één keer voor de hele periode, wel zo precies mogelijk.
De werkgeversverklaringen worden vertaald in het Engels, de algemene verklaringen (dus ook voor werknemers) ook in het Arabisch, Turks, Pools, Bulgaars, Chinees, Papiamento en nog wat talen. Die komen in de komende dagen beschikbaar op rijksoverheid.nl.
Meer informatie over de avondklok zoals regels vind je op deze websitepagina van de Rijksoverheid.

Alleen zo krijgen we corona onder controle
Het is van groot belang dat we ons blijven houden aan de maatregelen. Hier ligt een grote verantwoordelijkheid voor jou als werkgever en als werknemer. Houd dus altijd minimaal 1,5 meter afstand, ook in de keet en werk thuis, tenzij het echt niet anders kan!
Bekijk ook de FAQ-pagina met alle vragen én antwoorden rondom corona en veilig doorwerken.

WerkgeversverklaringEigen verklaringWerkgeversverklaring (word) Instructie werkgeversverklaringFlyer avondklokQ&A’s avondklok

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?