8 maart 2019 1 min

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft op woensdag 27 februari een illegale partij aircogassen onderschept. Dergelijke gassen maken dat aircosystemen goed kunnen koelen. De handelaar ging dubbel in de fout. Deze klimaatschadelijke stoffen werden namelijk geïmporteerd zonder de noodzakelijke toestemming van de Europese Unie. Daarnaast werd het gas vervoerd in verboden wegwerpcilinders. Die zijn niet toegestaan omdat restanten niet op een milieuvriendelijke manier verwerkt kunnen worden.
Een ILT-inspecteur ging na een signaal van de Douane naar een magazijn van de desbetreffende handelaar in auto-onderdelen in de omgeving van Rotterdam. Hij trof daar 123 cilinders aan met een gewicht van 13,6 kilo per stuk. Eén kilo van dit broeikasgas staat gelijk aan uitstoot van 1430 kilo CO2. Dat komt overeen met het verbranden van ruim 450 liter diesel.
De ILT heeft de partij in beslag genomen. Er is een proces-verbaal opgemaakt voor het milieudelict. Ook legt ze een bestuursrechtelijke dwangsom op om te voorkomen dat de handelaar in herhaling valt. De Inspectie doet verder onderzoek naar herkomst en verblijfplaats van nog eens 477 cilinders van deze handelaar.

Bron: ILT

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?