8 februari 2019 4 min

De branche RI&E van I&I Mens en Werk
I&I Mens en Werk heeft in februari een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis beschikbaar. U maakt er eenvoudig zelf een RI&E mee en het is volledig digitaal. Op het internet krijgt u een eigen plek om de RI&E of meerdere RI&E’s te maken, waarbij u de mogelijkheid heeft er later weer bij te kunnen. Eigenlijk zijn het twee instrumenten: 1 voor de RI&E van het bedrijf zelf en 1 voor het maken van project-RI&E’s.

Waarom meedoen?
Het gaan werken met een nieuw softwareprogramma is altijd even een hobbel nemen. En ook bij het invullen van de RI&E komt snel de vraag op ‘is dit de bedoeling, is dit goed zo?’. Daarom willen we graag in de vorm van een workshop met u aan de slag om deze hobbels te nemen. We laten in een paar uur zien dat het echt niet lastig en zien hoe u met de vragen van de RI&E om kunt gaan. Na die uren bent u een heel eind gevorderd met de RI&E of zelfs al klaar. Als u nog niet klaar bent, dan kost het na de workshop zeker niet veel tijd meer om het af te maken. Maak dus even een paar uurtjes vrij om er daarna veel plezier van te hebben.

Wat gaan we precies doen?
De workshop wordt gegeven door een veiligheidskundige/arbeidshygiënist die heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de instrumenten. Deze geeft een korte inleiding over RI&E. U gaat achter de computer en de workshopleider neemt u aan de hand om jouw bedrijfs-RI&E te maken:

Eerst worden wat gegevens ingevuld over uw bedrijf. De workshopleider doet dat voor op het presentatiescherm, dus u kunt het zelf eenvoudig nadoen.
Er worden daarna eerst een paar RI&E vragen samen gedaan. Dan ziet u wat de bedoeling is en kunt u daarna zelf verder met de eerste vragenlijst.
De workshopleider loopt rond om vragen te beantwoorden. U zit bovendien met 10 andere bedrijven in de zaal. Het is de bedoeling dat u ook met uw buurman samenwerkt als u vragen hebt over ‘wat zal ik met deze vraag doen’.
Na een kwartier bekijken we met de hele zaal of het lukt en welke vragen er zijn. De workshopleider vertelt nog wat over de andere vragenlijsten en dan gaat u zelf verder met het invullen van de RI&E.
Als blijkt dat er in de RI&E onderwerpen zijn die voor meerdere deelnemers vragen oproepen, dan wordt er even voor de hele zaal gekeken wat de weg is om met die vragen om te gaan.
Ongeveer halverwege gaan op dezelfde manier werken met de project-RI&E.

Als u de RI&E klaar heeft en er tijd over is, geeft u een seintje aan de workshopleider. Die kijkt met u naar de invulling en geeft eventueel nog wat tips.

Aan het einde van de workshop heeft u de RI&E ingevuld, weet u hoe het werkt en lukt het u de volgende keer zelf!

Waar moet u zelf voor zorgen?
Neem zelf een laptop mee waar u via WiFi mee op het internet komt. Let daarbij op:

Oude laptops hebben soms een besturingssysteem dat niet krachtig genoeg meer is.
Laptops die al even niet gebruikt zijn: zet die de dag van tevoren even aan met internetverbinding zodat eventuele software-updates geladen worden. Als u dat niet doet, kan de computer gaan blokkeren op de workshopdag en dat is zonde van uw tijd.
Vergeet uw voedingskabel niet.

Zorg dat u een account heeft voordat u op de workshop komt. U kunt die eenvoudig aanmaken op de website van I&I Mens en Werk. Hiervoor moet u de OTIB-inlogcodes van uw bedrijf kennen. Regel dit dus ruim van tevoren en zorg dat u de wachtwoorden bij u heeft. Test of u kunt inloggen met de inloggegevens, zodat dit ook lukt op de workshopdag.

Data en locaties

13 juni, Van der Valk, Nieuwerkerk a/d IJssel (nieuwe VCA-norm)
5 september, Van der Valk, Assen (RI&E in een halve dag)
28 november, Van der Valk Amersfoort (RI&E in een halve dag)

Duur: dagdeel (ochtend)

Programma
08.30 uur – Inloop
09.00 uur – Welkom, uitleg en aan de slag met de Basis RI&E
10.30 uur – Centrale vragen
10.45 uur – Pauze
11.00 uur – Uitleg en aan de slag met de Project RI&E
12.15 uur – Centrale vragen

Inhoud
RI&E workshop: bedrijven gaan na korte algemene uitleg over Arbowet en doel RI&E ieder individueel aan de slag met hun eigen bedrijfs-RI&E. In een dagdeel zijn ze min of meer klaar of weten precies wat ze nog moeten doen om de RI&E af te ronden. Het is een hands-on-bijeenkomst met weinig presentaties waar u direct aan de slag gaat onder deskundige begeleiding. In de bijlage vind u een opzet voor een uitnodigingstekst.

Nieuwe VCA norm: dit is een training waarin uitleg plaats vindt over de nieuwe VCA norm 2017 6.0. Daarbij zullen ook enkele praktische opdrachten worden uitgevoerd (opstellen van een TRA, opstellen communicatieplan). Er is uiteraard voldoende ruimte voor vragen.

De bijeenkomsten worden georganiseerd in samenwerking met I&I Mens en Werk en zijn bestemd voor medewerkers van de VIB en NVKL.

Aanmelden kan via info@nvkl.nl en er zijn geen kosten aan verbonden. Het aantal plaatsen is niet ongelimiteerd dus als u interesse heeft reageer dan snel, VOL = VOL.

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?