8 februari 2019 1 min

Wellicht heeft u het in de afgelopen maanden meegekregen: in het regeerakkoord is 100 miljoen euro gereserveerd voor techniek op het vmbo. Het stimuleren van techniekonderwijs, waar leerlingen via keuzevakken zich in verschillende disciplines kunnen verdiepen, helpt in de keuze voor techniek. Wanneer leerlingen via de keuzevakken geïnteresseerd raken in onze branche, dan levert dit direct meer belangstelling op voor mbo-onderwijs in de koudetechniek. Voor onze branche zijn de keuzevakken koudetechniek en klimaattechnologie beschikbaar. NVKL heeft hier een kant en klare lesmethode voor ontwikkeld.

Wat betekent dat nu precies?
Vanaf september 2018 wordt er gemiddeld 100 miljoen per jaar extra geïnvesteerd in techniekonderwijs op het vmbo. In 2018 en 2019 is er geld beschikbaar voor vmbo-scholen waarmee ze kunnen investeren in bijvoorbeeld machines, materialen en mensen. Van 2020 – 2023 worden de middelen ingezet voor de uitvoering van regionale plannen van vmbo-scholen, mbo-instellingen, het bedrijfsleven en regionale overheid. De doelstelling is werken aan een duurzaam, dekkend en kwalitatief sterk technisch onderwijs.

Op basis van een goed plan kunnen scholen een bedrag aanvragen. Op dit moment worden in veel regio’s door vmbo’s in samenwerking met een mbo (ROC) en het regionale bedrijfsleven plannen gemaakt. Deze plannen moeten uiterlijk 31 maart ingediend worden om aanspraak te kunnen maken op een gedeelte van de 100 miljoen. Wordt uw bedrijf in uw regio uitgenodigd om hier aan deel te nemen en u wilt graag meedenken? Neem dan contact op met een vmbo in uw regio om te kijken wat de ambities zijn. Of informeer bij NVKL naar contactpersonen bij een vmbo in uw regio.

NVKL is hiernaast vertegenwoordigd bij bijeenkomsten in diverse regio’s (bijvoorbeeld: Leiden/Duin- en bollenstreek, Drechtsteden, Delfland, Zuid Oost Friesland) waar de plannen zijn gemaakt. Wilt u door ons bij hen geïntroduceerd worden, of bent u al ergens betrokken en wilt u dat met ons delen? Neem dan contact op met het secretariaat via brenda@nvkl.nl. Hiermee werken we samen aan meer instroom in de koudetechniekopleidingen, waardoor we in de toekomst kunnen rekenen op meer monteurs voor onze branche!

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?