4 september 2018 1 min

Op dinsdag 4 september opende minister Wiebes in Groningen de eerste van de 7 opleidingscentra die de komende periode honderden installatiemonteurs moet bij- en omscholen naar warmtepomptechnologie. Deze centra zijn onderdeel van een Green Deal tussen overheid en installatiesector. De overheid wil met deze Green Deals vernieuwende, duurzame initiatieven uit de samenleving de ruimte geven. De opleidingscentra zijn uitgerust met moderne warmtepompinstallaties die samen met speciale opleidingen moeten zorgen voor gecertificeerde monteurs die nodig zijn om de Nederlandse woningen de komende jaren, daar waar mogelijk, te voorzien van warmtepompen.

De warmtepomp is voor de consumentenmarkt een relatief nieuw product. De techniek achter de warmtepomp bestaat echter al jaren. De warmtepomp werkt volgens het koeltechnisch principe van verdampen en condenseren, een techniek waar de achterban van brancheorganisatie NVKL expert in is. NVKL is dan ook, samen met Uneto-VNI, medeondertekenaar van de Green Deal Warmtepompscholing. Directeur Henry Kruiper: ”Nederland heeft een enorme uitdaging als het gaat om het gasvrij maken van woningen. In de media wordt het beeld geschetst dat een CV-ketel eenvoudig kan worden vervangen door een warmtepomp. Los van het feit dat niet ieder gebouw of iedere woning zomaar geschikt is, zijn er voorlopig veel te weinig gecertificeerde bedrijven en monteurs om de vraag naar warmtepompen aan te kunnen.’

Zowel qua aantallen als opleidingsniveau is installerend Nederland nog niet klaar voor een massale overgang van ketel naar warmtepomp. Kruiper: “Koeltechniek is een vak apart en het inregelen van warmtepompinstallaties vereist specifieke kennis. Bovendien vergt het werken met koudemiddelen gecertificeerde bedrijven en monteurs om milieurisico’s te voorkomen. De installatiesector moet flink aan de bak om zich deze techniek en vaardigheden eigen te maken. Als brancheorganisatie van koeltechnische bedrijven leveren wij daarom graag een bijdrage om het kennisniveau een impuls te geven. Wij weten als geen ander hoe dit soort installaties werken. De NVKL zorgt al jaren voor actuele en geaccrediteerde opleidingen en trainingen en de leden van de NVKL voldoen aan extra boven wettige kwaliteits- en kenniseisen.”

Op 27 september wordt een volledig ingericht warmtepompcentrum bij het opleidingscentrum GO°, de opleidingslocatie van de NVKL, geopend.

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?