Op 15 mei vond de eerste, en allerminst de laatste, KANSdag plaats in Wageningen. Projectgroep KANS onderzoekt technologie- en marktontwikkelingen die voor u als NVKL-lid kansen kunnen bieden. Er werden maar liefst zeven kansen toegelicht. 

De dag werd gestart met een rondleiding bij het praktijkonderzoekscentrum van de Wageningen Universiteit door Edo Wissink, de gastheer van de dag. Het evenement vond namelijk plaats bij de onderzoeksfaciliteit van de WUR-onderzoeksgroep ‘post-harvest engineering’, waar Edo werkzaam is. De onderzoekers namen ons mee in de wereld van vers voedsel. Hoe houd je aalbessen of papaja’s vers terwijl je deze een half jaar eerder plukte dan dat je ze verkoopt? Daar weten de aanwezigen van de KANSdag nu het antwoord op.

Fons Pennartz en Menno van der Hoff lieten vervolgens zien dat de energieprestatie van industrie en gebouwen kan worden verbeterd door bestaande systemen te optimaliseren door middel van nieuwe en oude technologie. Zo sprak Fons over sensors die op andere manieren parameters, zoals temperatuur, druk en vochtgehalte kunnen meten. Wanneer deze informatie wordt teruggekoppeld aan het systeem zou deze efficiënter kunnen worden ingeregeld of kan de productopslag hierop worden aangepast. Menno zette zijn onderzoek naar PCM’s in buffervaten uiteen en liet een kokeroplossing zien die vier keer efficiënter energie op kan slaan dan traditionele methoden.

Een interessante notie is dat warmteterugwinning (WTW) vaker kan worden gerealiseerd door de warmte die vrijkomt uit koelinstallaties te koppelen aan een warmtevraag. Dit past ook uitstekend in de trend dat koel- en warmte-installateurs steeds vaker energie – het hele pakket – leveren in plaats van slechts koude of warmte koude. Voor WTW-oplossingen zijn zelfs leuke subsidies te krijgen vanuit de regeling energie-investeringsaftrek (EIA). Meer informatie over subsidies vind je in deze factsheet.

Naast koelinstallateurs bevinden zich onder de NVKL-leden ook bedrijven die zich richten op de warmere kant van de koudetechniek: de warmtepomp. Daarom werd er uitvoerig gediscussieerd over de positie van de NVKL tijdens de energietransitie. Dit onderwerp is eerder aangehaald tijdens de afgelopen kringbijeenkomsten: opkomende markten, zoals die van de warmtepomp, bieden kansen, maar de vraag is waar NVKL-leden vervolgens op in moeten zetten en hoe de vereniging leden hierin kan ondersteunen. Dit zal een prangende vraag blijven waar het laatste nog niet over is gezegd. Andere onderwerpen die in het tweede deel naar voren kwamen waren HFO’s, LNG, TBAB Hydraten en Adiabatische koeling.

Bottom line van het evenement was dat de wereld verandert en dat deze veranderingen kansen bieden voor leveranciers en installateurs in de koude- en klimaattechniek. De Nederlandse overheid pusht de energietransitie en klanten proberen verder te kijken dan slechts financieel gewin. Nieuwe technologie biedt de mogelijkheid om hen hierin tegemoet te komen. Er zijn opties te over en projectgroep KANS is erop gericht om de pareltjes aan u over te brengen.

Download de visiedocumenten van KANS via: www.nvkl.nl/innovatie of neem contact op via info@nvkl.nl.