Volgens de norm is vakbekwaamheid voor het adviseren, ontwerpen, plaatsen/monteren inregelen, onderhouden en inspecteren van een warmtepomp essentieel voor het goed en veilig presteren van de installatie. Diverse brancheorganisaties, waaronder NVKL, hebben daarom een erkenningsregeling opgesteld die voldoet aan de geldende normen en eisen.

Vakpaspoort

Zodra je aan de eisen van vakbekwaamheid voldoet, word je opgenomen in het Vakpaspoort van het Centraal Register Techniek (CRT). Voldoe je aan alle eisen voor vakbekwaamheid, sta je geregistreerd én ben je in het bezit van de voorgeschreven gereedschappen? Dan kun je (onder voorwaarde) een erkenning voor erkend installatiebedrijf warmtepomp aanvragen.

Vorige week werd bekendgemaakt dat Wasco Energie Centrum en Breman de eerste organisaties zijn die als exameninstelling door InstallQ zijn geaccrediteerd voor het examen warmtepomp. Dat wil zeggen dat zij installateurs aantoonbaar vakmanschap meegeven dat aansluit aan de branchevereisten. Na het succesvol afleggen van het examen kunnen de installateurs bij InstallQ de erkenning voor het vakgebied van warmtepompinstallaties aanvragen. De verwachting is dat er in de komende maanden nog andere exameninstellingen bij komen. Wie een diploma bij deze instellingen behaalt, voldoet automatisch aan de vereisten voor de erkenning.