Op 23 september nam FME-adviseur Marije Bakker de aanwezige NVKL-leden mee in een ontbijtsessie over cyberweerbaarheid. Sinds 2021 is de technologische sector het grootste slachtoffer van cybercriminaliteit. Iedere 11 seconde vindt er een cyberaanval plaats met een schade van 20 biljoen euro in 2021. De kans dat een bedrijf slachtoffer wordt van een cyberaanval is maar liefst 1 op de 5! Bakker ging in op de positieve en negatieve punten van de groeiende mogelijkheden van data. Zo kunnen we door data in bijvoorbeeld de vorm van sensoren veel meer meten, waardoor er handige tools op de markt zijn gebracht. Maar denk ook aan nieuwe verdienmodellen zoals remote maintenance, waarbij de juiste monteur met de geschikte competenties gestuurd kan worden en hij op afstand hulp van een collega kan krijgen.

Er zijn echter ook gevaren. Zo kan je tegenwoordig veel apparaten aan elkaar verbinden via WiFi, waarbij criminelen via het kraken van het WiFi-netwerk ook gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot alle verbonden apparaten. Denk ook aan de phishing mails, sms’jes en whatsapp berichten die bijna niet meer van echt te onderscheiden zijn en waarbij je met een klik op een link gehackt kan worden. Bakker geeft daarom als tip mee dat het van belang is dat je binnen het bedrijf precies weet welke kanalen er zijn en of deze goed beveiligd zijn. Volgens Bakker wordt gewerkt met het 80/20 principe. Door je cyberweerbaarheid 20% te verbeteren, ben je 80% veiliger. Het Platform Samen Digitaal Veilig kan hier een rol in spelen door onder andere een training voor medewerkers aan te bieden om bewuster met data om te gaan. FME- en NVKL-leden kunnen hier gebruik van maken via www.samendigitaalveilig.nl/fme. De sessie wordt afgesloten met een aantal tips voor het gebruik van wachtwoorden. Een wachtwoordkluis is een goed middel, maar ook het zo lang mogelijk maken van een wachtwoord door er een zin van te maken. Langere wachtwoorden zijn voor een hacker namelijk een stuk moeilijker om te kraken en werken zelfs beter dan korte wachtwoorden met rare tekens.

Aangezien cyberweerbaarheid een belangrijk thema is binnen NVKL en dit ook in de aangepaste leveringsvoorwaarden wordt opgenomen, is NVKL voornemens om in januari opnieuw een sessie over dit onderwerp aan te bieden. NVKL-leden ontvangen hier tijdig een uitnodiging voor.