Op 21 februari was de eerste bijeenkomst voor de revisie van de praktijkrichtlijnen voor brandbare koudemiddelen en CO₂, de NPR7600 en NPR 7601. De bijeenkomst werd geopend door Joop Hoogkamer, die heeft toegelicht wat de rol van de NEN-normcommissie Koelinstallaties en Warmtepompen in het traject is en wat de aanleiding was voor de revisie.

Wijzigingen in regelgeving

Daarna werd er ingegaan op de wijzigingen in regelgeving die van invloed zijn op de NPR-en. Allereerst vertelde Lieke Koets van ECH-Groep over de verschillen tussen de artikelen over koelinstallaties in de Activiteitenregeling en het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL). Harry Dekker, directeur van STEK, ging in op de huidige ACB-examens, dit in relatie tot de certificeringsplicht in de nieuwe F-gassenverordening. Brenda Witzier sloot de presentaties af met een toelichting over hoe deze verplichte certificering nu verder ontwikkeld word.

Vervolgens waren de meer dan 60 geïnteresseerden aan de beurt. Ze gingen aan de slag met de vragen; wanneer zijn de nieuwe normen geslaagd en wat verbeterpunten voor NPR 7600 en NPR7601 zijn. Uit de groep kwam vooral naar voren dat, de normen een duidelijke handleiding moeten zijn, die praktisch toepasbaar zijn en leiden moeten tot meer kennis en veiligheid. Met name in NPR7600 de wens voor meer aandacht voor ATEX/explosieveiligheid en in NPR7601 voor detectie-eisen en leidingwerk definities.

Ter afsluiting konden de aanwezigen zich aanmelden voor de werkgroep om concreet met de revisie aan de slag te gaan. Diverse mensen hebben dat gedaan. Mocht je deze kans gemist hebben dan kan dit alsnog via het onderstaande formulier. Het was een geslaagde bijeenkomst met veel waardevolle input uit de praktijk.

Aanmelding werkgroep Revisie NPR 7600 en NPR 7601