Hoe kunnen we jongeren opleiden zodat zij de juiste vaardigheden hebben voor de regionale arbeidsmarkt? En hoe kunnen we medewerkers van het regionale bedrijfsleven blijvend inzetbaar houden door om- en bijscholing en de innovatiekracht van het mkb te stimuleren? Dat is de inzet van publiek-private samenwerkingen tussen beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. Het kabinet trekt 123 miljoen euro uit om bestaande samenwerkingsverbanden een stap verder te brengen.

Nationaal Groeifonds

De bijdrage komt uit het Nationaal Groeifonds en is onderdeel van het Actieplan Groene en Digitale banen. Tijdens de katapult bijeenkomst van 25 september kregen high impact 15 Publiek Private Samenwerkingsverbanden (PPS) een cheque uitgereikt om hun goede werk voort te zetten. José Komin, directeur van IJskoud mocht met de PPS, Green Tech Campus MRA, ook een cheque ontvangen.

De Green Tech Campus MRA zet zich in om grote uitdagingen zoals woningmarkt, arbeidstekorten, verkeersproblemen en klimaatverandering aan te pakken. Door de aantrekkingskracht van Amsterdam heeft de MRA te maken met groei van werkgelegenheid, maar dit succes gaat samen met een groot aantal uitdagingen. Daarom heeft een aantal samenwerkingsverbanden in de MRA hun krachten gebundeld. Om synergie te creëren tussen de initiatieven van alle PPS’en zijn vijf programmalijnen opgesteld. Deze richten zich op het bouwen van een adaptief ecosysteem en het verbinden van verschillende initiatieven, op het stimuleren van de instroom van scholieren en zij-instromers en op drempelloos en flexibel onderwijs. Daarnaast focussen ze op veranderingen in de arbeidsmarkt en het stimuleren van formeel en informeel leren, en het bevorderen van kennisdeling en innovatie op het gebied van technologische ontwikkelingen.

Interesse om zelf deel te nemen of aan te sluiten bij een van de vele samenwerkingsverbanden in het hele land? Bekijk de mogelijkheden via de website.