NVKL was op 7 december te gast bij de Fruit Tech Campus in Geldermalsen voor de Algemene Ledenvergadering. De middag startte met een lunch in de ontvangsthal. Vervolgens trapte bestuursleden Charles Smets, Max Neus, Jan-Willem Voshol en Coen van de Sande de ledenvergadering af. Hierbij was onder andere aandacht voor de projectmanagers van de vier projectgroepen die hun terugblik op de activiteiten van afgelopen jaar presenteerden en vooruit blikten op 2024. Na de ledenvergadering gaf de Fruit Tech Campus een presentatie over hun activiteiten en volgden de leden een rondleiding door het mooie pand.

Tijdens de ledenvergadering werd ook afscheid genomen van Karin van der Maarel, die maar liefst 18 jaar de marketing en communicatie voor NVKL heeft verzorgd. Verantwoordelijke vanuit het bestuur voor het onderwerp communicatie, Max Neus, gaf een mooie speech over de ontwikkelingen die niet alleen de vereniging, maar ook Karin zelf heeft ondergaan. Wij bedanken Karin voor haar enthousiasme, drive en mooie resultaten van de afgelopen jaren.

Terugblik projectgroepen

De vier projectgroepen lieten door middel van korte video’s de terug- en vooruitblik van hun activiteiten zien. De projectgroep Techniek, Veiligheid en Milieu ontwikkelt voor volgend jaar een toolbox ‘veilig werken met propaan’ die op de VSK wordt geïntroduceerd. Ook wordt gefaciliteerd dat een arbo-adviseur bij NVKL-leden bij het bedrijf op bezoek komt en kosteloos toolboxmeetings houdt en instructies geeft hoe dit te borgen. Daarnaast zal het F-gassendossier ook volgend jaar hoog op de agenda staan.

Vanuit Onderwijs en Arbeidsmarkt wordt als hoogtepunt de Play it COOL! dag van afgelopen jaar genoemd. Komend jaar zal er in maart een Play it COOL! week worden georganiseerd. Meer informatie hierover volgt snel. Vanuit de projectgroep KANS is een van de focuspunten voor volgend jaar het thema digitalisering. Daarnaast wordt de kennis ook opengezet voor andere partijen, waaronder de KNVvK waar meer mee op zal worden getrokken. Tot slot presenteerde de projectgroep Marketing, Communicatie en Events hun plannen voor het optimaliseren van de NVKL-website en de Kies voor Koudetechniek omgeving. Ook wordt een website over efficiënt energiegebruik voor eindklanten gerealiseerd. Tot slot werd het activiteitenprogramma voor de VSK gepresenteerd.

Bekijk hier de video’s van de diverse projectgroepen.

Rondleiding

De Fruit Tech Campus gaf een korte presentatie over alle activiteiten die in Geldermalsen worden ondernomen op het gebied van technologie. Zo wordt het gif op de fruitbomen niet meer handmatig met een spuit op de bomen aangebracht, maar werkt dit tegenwoordig met een machine die bovendien kan zien waar op de boom wel of geen gif nodig is. Hierdoor wordt het gif niet onnodig rond gespoten. Daarnaast wordt onder andere gewerkt met tractoren met geïntegreerde iPads die precies aangeven waar op het land iets bewerkt moet worden. Ook de koudetechniek speelt een belangrijke rol in deze sector, namelijk voor het gekoeld bewaren van fruit. Kortom, in deze innovatieve sector wordt volop digitalisering toegepast. De leden waren onder indruk van de activiteiten en er zijn lijntjes gelegd om met elkaar in gesprek te gaan, onder andere over de instroom van nieuw talent.

Meer weten over de ambities, doelstellingen en activiteiten van NVKL voor komend jaar? Lees dan hier het NVKL-beleidsplan.