Gewassen die van het land komen leggen een hele weg van transport en opslag af voordat ze voor de consument verkrijgbaar zijn. Het juist koelen van deze producten is daarbij van belang om de kwaliteit en versheid te bewaren. Je wilt namelijk niet dat groente of fruit overrijp of bedorven op de plaats van bestemming aankomt. Koelinstallaties spelen een cruciale rol in dit proces. Zij moeten in optimale conditie zijn om het beste resultaat te behalen. Dit wordt bereikt door het toepassen van slimme technologieën, zodat onderhoud aan de installatie tijdig kan worden bepaald en uitgevoerd.

Combinatie van koeltechniek en ULO-cellen
In sommige gevallen is het naar beneden halen van de temperatuur niet voldoende om een product in goede conditie te houden en moeten er specifieke methoden worden toegepast om de levensduur te verlengen. Zo worden gasdichte Ultra Low Oxygen (ULO) cellen gebruikt om producten lang vers te houden. Naast het koelen van de producten, wordt in de gasdichte cellen ook het zuurstofgehalte verlaagd. Doordat de gewassen zoals groenten en fruit niet meer kunnen ademen, stopt het rijpingsproces. Het verhogen van het CO2-gehalte gaat verkleuring tegen. De afstelling in de ULO-cellen moet uiterst nauwkeurig gedaan worden om de juiste druk te verkrijgen. Door deze combinatie van koeltechniek en ULO kunnen sommige gewassen tot wel 18 maanden goedgehouden worden.

Klein en groot onderhoud plegen
Voor ieder type installatie geldt dat deze in optimale conditie moet zijn. Op diverse momenten in het jaar wordt er daarom vaak klein en eenmalig groot onderhoud gepleegd. Dit onderhoud wordt uitgevoerd door specialisten die specifieke productkennis hebben en daardoor weten wanneer het juiste moment is aangebroken om het onderhoud te laten plaatsvinden. Indien de installatie in gebruik is (bijvoorbeeld wanneer de cellen zijn gevuld), kan alleen klein onderhoud gepleegd worden. In dat geval worden bijvoorbeeld bewegende delen zoals lagers op speling gecontroleerd. Indien er sprake is van teveel wrijving of slijtage, kan men overgaan tot smering of vervanging. Bij groot onderhoud kan de koelinstallatie nader geïnspecteerd worden door onder andere de verdampers en de temperatuurvoelers te controleren.

Toepassing van sensoren
Door slimme technologieën kan de conditie van een koelinstallatie op afstand via de computer in de gaten worden gehouden. Dit wordt gedaan middels software en sensoren die grote hoeveelheden data kunnen vastleggen en analyseren. Op deze wijze kunnen processen en producten voortdurend gemonitord en verbeterd worden. Dit betekent dat de installateur altijd tijdig op de hoogte is van een storing en zelfs storingen kan voorkomen, wanneer er afwijkingen in de metingen worden gevonden. Het voorkomen en inzien van storingen is bij de opslag van versproducten vanzelfsprekend van belang. Bovendien zorgt het voor een langere levensduur van de koelinstallatie en kosten- en energiebesparing bij het koelen van producten.

Meer weten over goed onderhoud? NVKL-installateurs helpen je graag verder
In de koude- en klimaattechniek is goed onderhoud aan de installatie van groot belang en wordt volop gewerkt met slimme technologieën. NVKL is de brancheorganisatie voor luchtbehandeling en koudetechniek waar erkende installateurs bij aangesloten zijn die specifieke productkennis hebben en je kunnen adviseren in het plegen van onderhoud. NVKL erkende installateurs staan voor kwaliteit, duurzaamheid, betrouwbaarheid en professionaliteit. Alle NVKL-installateurs zijn in het bezit van de NVKL-erkenning, waar ze één keer in de twee jaar op getoetst worden. Zij voldoen hiermee aan alle verplichte wetgeving en eisen op het gebied van onder andere opleiding, vakkennis en materiaal. Bovendien kun je altijd terugvallen op de zakelijke geschillencommissie en de geschillencommissie voor consumenten die aan de NVKL-erkenning zijn gekoppeld. Op www.nvkl.nl/leden vind je installateurs die gecertificeerd zijn en voldoen aan diverse kwaliteitseisen.