Examen doen voor F-gassen. Voor werknemers in de koude- of installatietechniek, hét moment waarop zij de opgedane kennis op het gebied van voorkomen van emissie van F-gassen (synthetische koudemiddelen) moeten laten blijken. Het aantal mensen dat de afgelopen jaren een F-gassen certificaat heeft behaald is behoorlijk gestegen. Van ongeveer 300 tot 350 gecertificeerden per jaar in de periode 2011 t/m 2016. In de jaren daarna stegen deze aantallen tot ruim 800 gecertificeerden in 2019. De meeste F-gassen examenkandidaten bereiden zich hierop voor door het volgen van een opleiding bij diverse opleidingsinstituten.

Goed voorbereiden is een must

Toch geven zowel exameninstelling STEK als STE aan dat het slagingspercentage in de afgelopen jaren is afgenomen. Het F-gassen categorie I examen bestaat uit een theoretisch gedeelte en drie praktijkonderdelen. De meeste opleidingen bestaan uit een 8 tot 10 daagse voorbereiding op het F-gassen examen. Het is belangrijk dat de deelnemer zich goed voor kan bereiden op het examen en de gelegenheid krijgt om niet alleen tijdens de opleiding hiervoor te leren. Maar ook thuis of op het werk bezig blijft met de materie. Als werkgever kunt u ook een heleboel doen om uw medewerker hierbij te helpen. Bespreek met uw medewerker waarom u het belangrijk vindt dat hij/zij een F-gassen certificaat haalt en hoe u hem/haar daarbij kunt ondersteunen. Waarbij u ook duidelijk maakt wat het behalen van het F-gassen certificaat voor de medewerker zelf betekent. Het is nu eenmaal veel prettiger om een opleiding te volgen vanuit een positieve motivatie, dan ‘dat het moet van de baas of een of andere wettelijke regeling’.

Tijd, ruimte en begeleiding

Er zijn bedrijven die hun medewerker bijvoorbeeld de gelegenheid geven om in de werkplaats op het bedrijf eens extra te oefenen met alle handelingen, dat kan ook onder begeleiding van een ervaren collega. Ook is het belangrijk dat, wanneer iemand een opleiding volgt, dat hij/zij zich volledig op de opleiding kan concentreren, zonder dat er tussendoor storingen afgehandeld moeten worden. F-gassen examinatoren merken dat examenkandidaten, meer dan in het verleden, aangeven dat zij onder behoorlijke ‘slagingsdruk’ staan. Dat geeft vaak extra stress en nervositeit, wat vanzelfsprekend niet bevorderlijk is voor het slagen of de gezondheid is van de kandidaat.

Kortom het behalen van een F-gassen certificaat verdient tijd en ruimte in de voorbereiding, dat maakt de kans op slagen vele malen groter. Dit vraagt om een gezamenlijke inspanning van medewerker, werkgever en opleider!