In elke nieuwsbrief van Wij Techniek verzorgt één van de sociale partners van Wij Techniek een gastcolumn. Dit keer schreef onze eigen Brenda Witzier, NVKL Projectmanager Onderwijs & Arbeidsmarkt er een. Brenda schrijft over de samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven. Want, waar begin je?

Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven

Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is cruciaal. Kinderen en jongeren een breed beeld meegeven van wat je na je schooltijd te wachten staat en welke mogelijkheden er zijn, kan alleen via deze samenwerking worden vormgegeven.

Keuzes maken is moeilijk

Kinderen en jongeren hebben vaak nog geen idee wat ze willen doen ‘als ze later groot zijn’.  Duizenden jongeren veranderen in hun eerste jaar mbo, hbo of wo van studierichting. Er kunnen verschillende oorzaken zijn om te stoppen met een studie. Vaak hebben de studenten een heel ander beeld van de studie, van het beroep of werkveld dat daarbij hoort dan zij bij de aanmelding dachten. Of ze ontdekken een heel nieuw werkveld, waardoor ze van richting willen veranderen.

Ervaren waar talenten liggen

Jongeren zijn in de periode dat ze voor een studierichting moeten kiezen nog volop in ontwikkeling.  Daarbij hoort verkennen en uitproberen waar je talenten liggen. Het bedrijfsleven kan daar juist bij helpen. Want hoe kun je weten welke talenten je hebt, wat je leuk vindt en welke beroepen er zijn, als je niet weet wat er allemaal te doen is? Natuurlijk kunnen leerlingen en studenten via loopbaanoriëntatie en begeleiding via (LOB)-programma’s zicht krijgen op hun kwaliteiten en mogelijkheden. Maar het echt ervaren, dat kan in het bedrijfsleven!

Mooie vormen van samenwerking

Ik zie in het land mooie vormen van samenwerking. Zo wordt bijvoorbeeld bij het Gilde College in Gorinchem gewerkt met hotspots. Hier gaan vmbo-PIE leerlingen met echte opdrachten aan de slag in het bedrijfsleven, waar zij de op school geleerde theorie in de praktijk kunnen toepassen. In Emmeloord werken de bedrijven Equans, Dijksma Koudetechniek en Tolsma Grisnich samen met het Vakcollege Noordoostpolder aan het keuzevak koudetechniek.

Doelstelling 2024: ga aan de slag!

Samenwerking tussen scholen en bedrijfsleven kan heel mooi tot stand komen via Sterk Techniek Onderwijs (STO). Verdiep je in jouw regio via de digitale kaart op de STO-website!

Tip voor bedrijven: Stel één persoon binnen jouw organisatie aan om zich actief bezig te houden met scholen, én doe mee aan een techniekevent in jouw regio. Daar ontstaat al snel een opening voor samenwerking met scholen. De belangrijkste les is dat het gaat niet vanzelf gaat en er dus actie nodig is. Hulp nodig? Vraag het de STO-coördinator in jouw regio! Een mooie doelstelling voor 2024!

Bron: Wij Techniek: Column Brenda Witzier