De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) gaat een communicatiecampagne opzetten om de verplichte periodieke herkeuring van koelinstallaties op grote gebouwen onder de aandacht te brengen. NVKL is als belangenbehartiger uitgenodigd om hierover mee te denken. Op 11 mei heeft NLA een werksessie georganiseerd, waar naast NVKL ook diverse installateurs, keuringsinstanties, gebouweigenaren en vastgoedbeheerders waren uitgenodigd. Tijdens de werksessie zijn de volgende vragen behandeld, namelijk: is de verplichting tot periodieke herkeuring voldoende bekend? Waarom is het belangrijk? Wie zijn betrokken bij de periodieke herkeuring? En wat zijn knelpunten bij de uitvoering van deze keuring?

Werksessie

Tijdens deze werksessie hebben we onze inzichten over de oorzaken van de slechte naleving van deze herkeuringsplicht gedeeld.

De genoemde ervaringen zijn; kennis bij eigenaren is onvoldoende, duidelijkheid m.b.t. verantwoordelijkheid ontbreekt, handhavers zijn niet in beeld, de pakkans is laag en daardoor mogelijk calculerend gedrag. Daarnaast werd de vraag gesteld of de kennis bij de dienstverleners/onderhoudspartijen voldoende is en of er niet meer aandacht tijdens de opleidingen aan dit onderwerp besteed moet worden.

Vervolgsessie

Uit de inzichten blijkt dat er meerdere doelgroepen zijn om de herkeuringsplicht onder de aandacht te brengen. Daarnaast zijn er meerdere oplossingsrichtingen voorgesteld. Op korte termijn komt er een vervolgsessie om hier verder mee aan de slag te gaan. Heb je vragen, ervaringen of aanbevelingen over de herkeuringsplicht neem contact op met info@nvkl.nl.

Drukvaten, leidingen of installaties met een toelaatbare druk van meer dan 0,5 bar dienen volgens het Warenwetbesluit drukapparatuur (WBDA), artikel 22, na het verstrijken van de wettelijke termijn herkeurd te worden. Dit geldt ook voor koelinstallaties.  De herkeuring is van toepassing op drukapparatuur die na ingebruikname zijn gekeurd (KvI) of gekeurd hadden moeten worden. De eigenaar/eindgebruiker van een koelinstallatie is zelf verantwoordelijk dat deze herkeurd wordt. Tijdens zo’n herkeuring controleert een daartoe bevoegde instantie de gehele installatie op beveiligingen, degradatie en werking.