Werken met koudemiddelen

Koel- en klimaatinstallaties bevatten koudemiddel. Een koudemiddel is een stof die wordt gebruikt als medium voor het transport van warmte/koude. Er bestaan twee hoofdtypen koudemiddelen: synthetische en natuurlijke koudemiddelen.

Synthetische koudemiddelen

De meeste koel- en klimaatinstallaties draaien op synthetische koudemiddelen, de zogenaamde (H)CFK’s, HFO’s en HFK’s (F-gassen). Synthetische koudemiddelen hebben goede eigenschappen om installaties optimaal te laten draaien. De koudemiddelen kunnen echter bij lekkage schadelijk zijn voor het milieu. In Nederland is het lekpercentage zeer laag, onder de 3 procent, in vergelijking met omringende landen die een lekpercentage van minimaal 20 procent kennen. Elke situatie is anders, voor elke vraag een andere oplossing. Een NVKL-erkende installateur kan u helpen de juiste keuze te maken welk koudemiddel voor uw installatie het beste is.

Natuurlijke koudemiddelen

Het aantal koel- of klimaatinstallaties met natuurlijke koudemiddelen zoals ammoniak, CO2 en koolwaterstoffen neemt toe. Natuurlijke koudemiddelen hebben goede koeltechnische eigenschappen waarmee koel- of klimaatinstallaties met optimale prestaties en een laag energieverbruik kunnen worden gerealiseerd. Daarbij geven ze een zo beperkt mogelijke belasting voor het milieu. Echter is er ook een risico verbonden aan natuurlijke koudemiddelen, ze kunnen bij eventuele lekkage of ondeskundig handelen een gevaar opleveren voor de gezondheid van mensen.

Alles over synthetische koudemiddelen

Alles over natuurlijke koudemiddelen

Verplichte F-gassencertificering

Om te mogen werken met synthetische koudemiddelen moet een installateur een F-gassencertificaat hebben en de monteur een F-gassendiploma. Alle NVKL-erkende installateurs zijn in het bezit van deze certificeringen. Ze worden tweejaarlijks gecontroleerd door middel van een audit.

Verbod bijvullen koudemiddel R22

De overheid heeft besloten het koudemiddel R22 vanaf 1 januari 2010 tot 1 januari 2015 uit te faseren. R22 mag vanaf 1 januari 2015 in geen enkele vorm meer bijgevuld worden in koel- en klimaatinstallaties. Behalve R22 gaat het hier ook om de met R22 gemengde servicekoudemiddelen waaronder  R401, R402, R403, R408 en R409.

Wees er op bedacht dat op de langere termijn het gebruik van synthetische koudemiddelen vanuit de internationale en Europese politiek ernstig zal worden teruggedrongen.

Verplichte certificaten natuurlijke koudemiddelen

Voor het werken met een natuurlijke koudemiddel moet een monteur een vakbekwaamheidscertificaat in bezit hebben. De verplichte certificaten zijn als volgt:

➠ PGS13 voor ammoniak
➠ NPR7600 voor brandbare koudemiddelen
➠ NPR 7601 voor kooldioxide

Bekijk de opleidingen bij Opleidingscentrum GO° voor persoonscertificering.

Alles over de f-gassenverordening

Ga naar Opleidingscentrum GO°

Downloads & producten

De NVKL heeft een aantal tools ontwikkeld die voor alle leden te gebruiken zijn. Klik hier voor het volledige overzicht.

Vind een NVKL-lid

Op zoek naar een erkend installateur of leverancier? Zoek per categorie of bij u in de buurt. Ga naar onze bedrijvengids.